[jyutping] 粵拼打字推廣區

480 回覆
149 Like 35 Dislike

係咩
sor 😂但係好撚難同埋佢唔會顯示用家常用既字?咁樣好難用。。
ho sai lei
dai yuk ci ji lee yong ye
你係android gboard 點解同我嗰個差咁遠

google黎😂呢個po你打頭嗰段粵拼我照打都出唔到一樣字添。。個一字打jat已經搵唔到😂
iphone*
電腦冇chrome我就打唔到字
有料
iOS?
粵拼同廣東話拼音有咩分別
iOS 個g board 好傻西
android我用cantonese keyboard(miles leung)
打中英都得唔使轉輸入法
巴打 iphone macos 我幫你唔到,好似話用kaiboard jyutping

窮jj冇用過iphone
rime windows直接download exe即安裝即用
晏啲試下
有冇港式英語拼音....... ?

記得N年前我曾經自己寫過一個類似嘅港式英語拼音輸入法.... 主要係英文換中文..... 即係 Is But = 是但
有冇讀過書?有就應該唔會咁易發生
我用mac,上網search好似冇yale?
好似係真係唔清楚
其實google果個好似整得幾好
個詞庫幾齊幾update
不過佢最衰無電腦版
得個chrome plugin版

依家越黎越多人唔識速成倉頡轉用蝗拼
再無個普及既粵拼出黎真係大撚獲
速成倉頡坦白講learning curve嘅steep吓,尤其是大家識普通話自然會用普通話拼音,對比速成倉頡容易好多

但係其實粵拼都可以好好用,甚至更好用,因為可以解決普通話拼音打 啲 嘅 嘅問題

只係香港generally都唔尊重自己語言細路就要學英文以唔講廣東話為榮
期實用咩打字係教育 台灣小學雞就會注音
點解唔直接打英文
如果因為想打粵拼 已轉做Android機
會唔會太不智
救命

粵文唔用漢字

點搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞