[jyutping] 粵拼打字推廣區

480 回覆
149 Like 35 Dislike
youtube 有教學
倉頡jj你
夏haa
天tin
jyun mei
我用開教院式(小狼毫隻粵拼同時兼容),主因係我接受唔到粵拼入面yu呢個元音(單用y係北歐話嘅寫法),而呢個喺粵拼嘅官方網站亦都承認係一個缺陷。

https://www.jyutping.org/blog/scheme/
繼續屌
屌到ios出為止
Yale 似平時打嘅chinglish, 好易上手
睇你地d一句句都get唔到
拼出離好似好反智咁
又覺得會壞手影響英文拼音
而家係講粵語,唔係英語!
習慣就好
耶魯有少少音有confusion

bat gwo mou me so wai laa
jat cai jung gwong dung waa ping jum
agger
普通話拼音之所以流行就係方便,識讀=識打,唔明點解大家唔鍾意粵拼

無人批評普通話拼音搞到學壞英文,明明唔同語言係有唔同系統,點解要覺得英文=上等,粵拼=下等,學粵拼=令到人學壞英文

明明連單語言國家e.g. 英國都發現bilingual好處
如果覺得速成難鍾意拼音可以學粵拼
想問google果隻粵拼係邊隻?
有冇方法可以一頁多過5個選字?
我用Mac剛試玩google (chrome)個keyboard, 發現喺search bar竟然用唔到粵拼
Android 可down apk
win 10 用樓主個方法
冇學過拼音,kaiboard + chrome cantonese keyboard 打港女字揮手區

一直好想整個native windows+mac ime偷用google api但係無時間
好開心呀, d/l咗個鼠鬚管, 而家唔使再用手寫啦!!!
同埋粵拼真係唔使點學就識打, 勁正
認同,其實識拼音絕對唔會影響英文發音
咪因為拼音唔係寫字囉。為左打字學拼音,對本地人來講,難過速成。
應該要 install Xcode toolkit 先 run 到個 command?
https://ma.ttias.be/mac-os-xcrun-error-invalid-active-developer-path-missing-xcrun/
我試下
Thxxx
用windows default 併音輸入最好
拼音唔使點學掛, 就算要學都肯定易過倉頡/速成, 唔使再記多一堆唔關筆畫嘅字型, 又組合又特別字又性...
我今日先裝鼠鬚管嚟玩, 呢篇嘢自己已經打到九成, 一成要查拼音轉換器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞