[jyutping] 粵拼打字推廣區

480 回覆
149 Like 35 Dislike
唯一唔好嘅係電腦用 chrome 打
有時要 load 好耐先出到個詞語
有時開 google document 又係咁
有無人都有類似問題?
學緊!好難
win10 裝完好撚怪, 會多左個英文輸入法

同埋揀字會縮左去左上角
Yale同劉氏好相似,拜都係baai,幣都係bai。
win7 都間中有“縮上去”問題,但好似win10多啲。

win10 我用呢個方法裝:
https://www.cpime.hk/p/how-to-install-zh-hk.html?lang=zh-HK&m=1
裝完會多咗個另一個中文輸入法,係麻煩少少但起碼用到。
就係跟呢個方法裝

記錯係多左個中文輸入法唔係英文, google 左勁耐都remove 唔到, 強迫症影響下成個 win10 斬掉重練左

而家唔敢再亂裝
嗰個額外中文輸入法係remove唔到的,我覺得係因為win10認唔到cpime,所以要用另一個中文輸入法“吊”番cpime出嚟。我一直用緊,冇辦法,唯有轉IME時撳多一下。🤷‍♂️
ho soeng bong jyut ping baa ci daa ham
nei do ho bo
nei dei hou bo
問題係....1但裝左無得 remove 果下慘
Win10用緊小狼毫
Linux唔係都可以用佢個ibus-rime?
用rime 啦
cpime日久失修

rime windows好好多
有 但係我有其他輸入法要用fcitx
push
dllm
推介另一種
易過倉頡,符合寫字習慣
windows內置,叫大易輸入法
https://sites.google.com/site/dayishurufa/home
唔識讀冇得打,而家有手機 用手寫,然後上 中大 粵音 or google 唔識嘅字 粵語, 通常頭幾個result會有中大嘅字典,然後字典有jyutping
用緊 有時有啲字唔識拼 on99咁
Yung gun yau si yau di zi Ng sik ping on gau gau gum
iPhone can?
其實“緊”應該係gan 定 guncpime 係一定要 gan 但平日啲人打火星文又打gun
fuzzy match我搵到我要嗰隻字就算
揀 gaan2
緊gan2
管gun2
郵局guk2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞