[jyutping] 粵拼打字推廣區

480 回覆
149 Like 35 Dislike
jing goi jau lin zuk daa zi,
daan hai google hai jung google search zoi ceot zi so ji wui fong bin di
bat gwo google hai dak dan m ceot windows syu jup fat gaa

jan wai google soeng daai gaa jung chrome/ chrome os
弱問:淨係裝得一部電腦
同埋佢個網好耐冇更新過
係,不過用咗好多年
我都係用緊apk
究竟香港有冇人用
有,唔多啫
連登/以前高登都見過有
我都用緊rime
仲可以自己customise慣用拼法同個常用字
好正
有 成日用用下會hang 唔知點解
可以參考下台灣

到時好多人打字會變打拼音同埋錯別字/同音字
真係接受到?
鍾意用拼音嘅人因為粵拼唔普及用普通話拼音打返啲廣東話字 嘅 啲 好可惜
其實如果打粵拼嘅話
會用Kaiboard 定Gboard 方便啲
我一直用緊Kaiboard
但好似Gboard 會smooth 過Kaiboard?
但Gboard 又冇Yale
巴打ios
幫對

用yale嘅人比想像中多
以為大家都係用jyutping

咁yale用家係點學/喺邊度學yale
唔多見有yale教學
google board好似要語言揀粵語
係iOS
其實冇點學 用下用下就識咗
其實唔可以話show off
而係大家有咁嘅需求,““港女/男拼音用家””打拼音快啲,但係市面上一直缺乏通用嘅拼音

香港粵語教育追唔上需求
冇啦冇啦 巴打 辛苦晒,
想問下巴打全職教粵墊

希望巴打係副業搞,始終donation based 收入真係唔穩定

希望多啲人見到你個mac os教學用jyutping
其實係唔係應該推yale

個個都話jyutping難
而家識未
有冇咩app係教學
定全程用粵語拼音審查嚟學
我個post第一頁條link係
sik si laa巴打整

有真人發音,拼音符號逐個逐個學,好似a e i o u咁

我蠢所以用咗2-3hr
聰明應該好快學完
ngo do hai yung hoi lei foon yuet ping

daan ngo ng ji kui giu jo Yale
其實兩者都唔係好難
但Yale 接緊香港人打字多啲
電話用筆劃
電腦用粵拼

中六開始用粵拼用到我而家就快四章野....

唯一缺點係成日手快快打左同音字

咁多年黎一隻倉速字都唔識打
Ngo do hai yi ga sin ji!
個佢字拼音既粵拼係咩我係GBOARD打keoi搵唔到既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞