[jyutping] 粵拼打字推廣區

480 回覆
149 Like 35 Dislike
Mac 用 Squirrel
有裝homebrew直接喺terminal打 brew cask install squirrel
冇裝就喺 https://bintray.com/rime/squirrel/release download最新嗰個(好似係)

利申裝咗 homebrew 之後好耐都冇試過直接喺網上down app
個人覺得 rime 最好用,不過 setup 煩啲
chrome/ android嗰個係google Ai 普通話 + 唔同拼音方案混合體嚟,都幾難有間公司可以好似google咁mix咁多種
gam bun ng sai hok, sik gong zau sik da, zi hai jiu gei zyu y bin j, j bin z ze.
睇pin
我都係g board轉rime 用耶魯拼音打
開頭有啲唔慣 之後打熟咗就得
大同小異,慣唔慣嘅啫
睇得明,不過唔知點解好似睇緊越南文咁
有無人知點可以自己寫個 IME 出嚟
一向用開android嘅gboard粵語輸入法
用開粵拼(唔係耶魯嗰個)

因為用ipad 所以都想down返個粵拼
但係發現ipad個gboard同android嗰個相差好遠
加上佢default係耶魯拼音 冇得轉
請問有冇其他keyboard可以推介下?
IOS use Kaiboard la
kaiboard都係耶魯拼音
可能有得轉但係我睇漏眼
thx我再睇睇
kaiboard行粵拼個喎
係行耶魯
仲有個問題就係個keyboard好撚大
um....應該係mix埋咗
原來... 因為我用開粵拼個打法 結果出唔到啲字
我反而係要粵拼打法先出到字喎
我打 jyut
佢出唔到個粵字
咁驚
救命 可能我個app有事 我重down下
然後個keyboard都係好大
係咪ipad問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞