[jyutping] 粵拼打字推廣區

480 回覆
149 Like 35 Dislike
忽略粵語嘅語音同捉人寫「正字」依啲現象就係因爲漢字依個古老嘅怪獸。Simply put,漢字着重表意多過表音,着重文字多過語音。就算啲漢字係形聲字,「聲」個 part 都唔一定係 based on 粵語嘅讀音嘅,噉點叫對漢字有情懷嘅大家着重語音吖?

仲有呀,最慘就係成個香港嘅中文education system已經教化曬啲人,已經逼到啲人覺得漢字同中華文化係正嘢,噉咪大獲囉。明明漢字依個怪獸蘊含咗好多有問題嘅概念 (e.g. 儒家思想),但係漢字依啲文字就係要逼你接受咗佢。咁咪搞到啲人過度着重漢字依樣嘢 (i.e. 變嗮「正字警察」or even「本字考L」),同埋忽略咗「廣東話」依啲「方言」本身獨有嘅嘅語音同grammar。講到底就係因爲漢字依啲文字係太鍾意守舊,太鐘意捆綁同混淆大家嘅思想。

你又講開「香港人用嘅語言」。Which one do you mean? 基於官話嘅港式書面語 or 港式英文 都可以係「香港人用嘅語言」㗎 啲學校係都要教港式書面語先搞到大家啲語言概念軭曬咋嘛。
不過我見連粵拼依啲嘢都好多爭議,都係搞到一鑊泡。真心唔明點解啲人爲咗 "j" 依個字母嘅發音唔似英文就cyut一聲走咗去用耶魯囉。

Anyways,LSHK jyutping同粵語寫字嘅方式依啲正嘢就要靠你同我推廣出去喇 越多人寫粤文同用粵拼就可以快啲約定促成㗎啦
循例都係要寫返 sorry for 1999。
利申:成片嘢用 RIME Cantonese keyboard寫嘅,未download同install嘅唔該快啲
你係本身用android?
Dai ga ho
有用po
名已留!
廣東話係母語嘅人粵拼一定要識
依個啱,但係香港人係用漢字+拉丁文字嚟寫「廣東話」,所以而家書寫廣東話嘅方式係無可能彰顯到語音或者粵拼嘅重要性。始終以前喺香港接受教育嘅人都係靠死背嚟記漢字啲讀音。而家暫時都係靠「有邊讀邊」依個原則嚟鞏固粵語語音喺漢字入面嘅地位,但係依家嘢根本一啲都唔可靠。

點解係漢字+拉丁文字?「sorry monkey 大肚臍」咪就係一個好好嘅例子囉。
btw 好奇問下大家 「sorry monkey 大肚臍」嘅粵拼點寫
其實我都唔知點解要用’j‘,不過初頭揀咗粵拼學就硬食,學學下就慣
我用iRime係因爲方案可以自己改。用倉頡反查粵拼好方便,又可以同倉頡混打。
我想問吓點解入聲計136而唔係計789
寫嗰個都係殘體字人...
無得揀
最近 轉左去用gboard
但好似點打字都好唔慣
其實有冇咩技巧係手機打粵拼
iPhone?
an 機
每日練習點用
輕輕一推
睇呢條片幫唔幫到你
https://youtu.be/WtF1SR6URNg
啱啱有個開心大發現,原來用鼠鬚管打字嘅頭一個拼音就已經出到字㗎啦
例:
wsm > 爲甚麼
jl > 原來
pg > 蘋果
2-3個字咁打又會打快啲
LM
你撳咗F4有冇返去第二面?可能粵拼喺第二面。
你試下right click個「中」icon,然後揀「程序文件夾」睇下入面有冇github download落嚟嘅嗰啲文件。有嘅話再right click個「中」icon,然後揀「輸入法設定」,跟住佢會彈個窗口出嚟,你睇下「粵語拼音」有冇tick到。
冇個「中」icon?噉就係要去settings入面加個輸入法。先去settings加Chinese (Traditional, Taiwan)或者Chinese (Traditional, Hong Kong),然後add 小狼毫。

之後撳ENG,揀小狼毫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞