[jyutping] 粵拼打字推廣區

480 回覆
149 Like 35 Dislike
支持推廣粵拼
讀u上過廣東話堂覺得好好玩
不過建議樓主打拼音proofread下先回覆
連登有愛
ne wai baa daa hou jau lai mau
係 我都見到有啲錯

對唔住 sor
同埋我覺得蝗語拼音膠化其中一個原因係太多同音字
如果打粵拼打埋聲調就會好好多
Android gboard係
打到差唔多音就得

ios gboard嗰個廢撚到
diu dou Apple ceot gun fong jyut ping
問題就係在於大部份香港人都受過英文教育,所以當你用J去發Y音嘅時候就會非常違反直覺

Btw 點解其實個其係gei唔係kei?又係好違反直覺
應該係kei sak 其實係我冇proofread就出post

小弟不才

勿屌
seon pin diu mai Microsoft noi zi windows jyut ping please
實唔係sut咩?
kei suk ng nan
btw啲abc港女係咪持續推廣中
baa si daa hai mai jyut ping?
如果係jyut ping
jyutping 入面
long aa short a , u sound yu sound有分別

你望望我上面reply就明
啱啱裝咗kaiboard (ios)
幾適合初學者用
但當然冇android嘅gboard 咁好用啦
好啱用
係喎應該係a
但係實係舌尖音 應該係at唔係ak?
其實係有啲,不過都叫通用咗

yale耶魯最大問題好似係
冇咁細分,有啲會一個拼音幾個讀音(少數例子)
同埋無人keep住update標準,已經廢棄,好似係
而語言學會方案會由語言學會keep 住maintain
對於輸入法大公司e.g. google嚟講,出有maintain住標準嘅輸入法更加容易,所以點解好多粵拼輸入有語言學會方案

但係無可否認係yale似英文多少少,都係少少
j同y問題,aa同a同u

but 其實學咗/用緊任何一種粵拼
要轉另外一套其實好容易,只係幾個符號唔同y vs j,
其他都好似
所以唔駛擔心,大家肯用粵拼輸入法我已經好開心
呢個推廣post唔係想用緊其他方案嘅粵拼巴絲轉用jyut ping

而係希望覺得速成倉頡唔合理要死記難拆碼同埋用覺得學輸入法好難上手用手寫板嘅巴絲
學jyutping

jyutping其實download咗就咁用都得,用到咁上下發覺自己成日打唔都某一類字再學都可以
嘩,係喎
我同另外一位巴絲都講開sak應該係懶音

點解香港相比用拼音嘅語言咁多懶音因為
香港唔教拼音,而係跟住老師發個差唔多嘅音就當係

而家就算英文基本上都係用拼音學,唔會好似香港仲用舊式跟老師講
"其"係送氣聲喎
唔係kei咩?
gei應該係"機"?

sik si laa baa daa 神人
失敬失敬失敬

咁多位,呢位巴打就係整咁方便聲音圖文並茂嘅jyutping教學嘅巴打

多謝你為廣東話做咁多嘢
我就係跟住你個網學jyutping
冇你我仲係用緊普通話拼音
係呀係呀
我打錯
da dak doh yuet ping ng gei dak dim se ji.
好少聽人講用劉錫祥

通常jyutping or 港女拼音yale
劉錫祥打人性化d , 亂黎都得

例如

"左" 可以係 jor / joh / jo
"車" 可以係 chea / che

打左好多年 sidney 已經返唔到轉頭
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞