[jyutping] 粵拼打字推廣區

480 回覆
149 Like 35 Dislike
用得多就會慣㗎啦
利申:耶魯轉粵拼
得嘅,不過唔係好推薦。可以當係個輔助幫你過渡去標準粵拼。

喺jyut6ping3.schema.yaml文件入面嘅speller algebra下加

- derive/^jy/y/
- derive/^z/j/
- derive/^j/y/
因住教壞人哋手勢呀
應該唔會嘅,因爲佢嘅提示依然會係標準嘅粵拼。其實呢啲過渡方案嘅補丁喺github rime cantonese都可以搵到。不過始終都係推薦使用標準嘅粵拼,呢個只係一個畀人學習粵拼嘅工具。
有無人知點樣 remove 繁體 個個?
windows settings 唔見呢個 所以remove唔到
へいへいあっちゅ
多謝多謝,樓主
多謝樓主 樓主好波
不過想問下
有冇得set做9個選擇
而家係得5個
1. create a txt file
2. type in the following code:
Windows Registry Editor Version 5.00

[-HKEY_USERS\.DEFAULT\Keyboard Layout\Preload]

3. save the txt file and rename it into RemovePreload.reg
4. open the reg file.
5. Reboot and its done
[勁多圖] 想撐粵語?噉你最低限度要識呢幾個電子同網上架撐喇!(2021年版粵語架撐大全)
https://lih.kg/hdQyuS
點解要maintain?
啲字會改讀音?
有冇windows 10 嘅software 可以自己input 個 .cin file?
巴打 想問下update咗macos個輸入法冇咗
Download完又冇彈個輸入法出嚟點搞?
用緊m1 MacBook air
Push
巴打都係咁?
唔識打速成
MacBook 用緊筆劃慢撚到
一樣Macbook air M1 一更新就用唔到
好撚困擾
MacBook 個trackpad手寫唔識用
唔識打字又唔識整返走
推到樓主睇到

樓主見到,但係樓主用windows

唯有幫你推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞