[jyutping] 粵拼打字推廣區

480 回覆
149 Like 35 Dislike
巴打耶魯?or jyut ping

jyut ping
y音同j

jung gan jau si jau di zi m/ng sik ping on gau gau gum
jyet ping

打開"yuet ping"
點學
粵拼咁多隻學邊個好?
以j代y就係語言學會粵拼最大問題嘅表現,就係違反直覺

當然我明白用j去發y音背後嗰個道理,但係對一般人嚟講完全違反直覺,第一下係諗唔到個j字點解會放喺嗰度

喺順從直覺以方便使用者嘅角度去睇,分分鐘女校拼音仲好
Lm
Zi chi! Yuet Ping jan hai ho ho yung
咁多種 拼得又怪 就咁個粵字點解唔係yue
學校又冇教過粵拼 點推廣丫

保留倉速好過啦
長aa 短a問題

long aa
jaa 也
揀gaan

short a
緊gan

u
菇gu

yu
於jyu
書syu

uk
焗guk
Ye Lou yut ping hou yung
ngo diu nei ng sik daa
因為老竇用 所以由細到大都用 大個先發現冇人用
但係完全懶得學倉頡速成依家用Google嗰個輸入法 電話用筆劃同手寫
daa dak gei hou aa si hing
dim gaai jiu zyun
ji gaa sou gei tung din no dou support wo

nei lou dau hou bo
din no ho ji zong RIME
gei sak jau di jyu jin dou hai

j 音fat y jum
貼士
英文y 音=粵拼j
粵拼冇y 音

jyut ping入面冇y開頭,為一只有yu先用y

耶魯ye lo
jyut ping --> je lo

粵拼:yuet ping??? --> yut ping
但係yu唔可以自己開頭,所以前面要加j
jyut ping

人:yan --> jan
粵拼冇y 音

呢個問題其實只係style問題,就好似鍾意食蘋果定橙,而通常歐洲語言係用j音,只係英文用y 音所以大家覺得呢個音係y唔係j

希望呢個個人經驗幫到大家
支持
我唔識倉頡速成不過識粵拼
誓死唔做拼音狗

筆劃撚表示要記住個字點寫先叫做識正體字
我都係用筆劃,唔慣拆字
其實唔洗學都打到 基本上英文唔太差嘅人都識拼
我個陣一裝個kaiboard 就識打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞