[jyutping] 粵拼打字推廣區

480 回覆
149 Like 35 Dislike
如果apple比人響iOS裝mac輸入法就正啦
Kaiboard好好用 用左好多年了
希望快d有更新
粵拼真係好正!!
不過有個弊病,就係會打多咗同音字,次次打完要proofread 有冇人都係咁?
差唔多成年無更新過好用過gboard 多多聲。
起碼打個我字,打個o字都彈到出嚟。
俾晒錢買晒所有功能,唔係唔更新嘛...
7個月前啫,點解要更新? 你用唔到咩?
驚佢ios14 之後支援唔到。肯定好多bug
車,IOS14正式版都未出就驚定先
電腦一路都係用粵拼,幾方便
rime粵拼真係要好準先打得啱
吓?已經打‘yat’識出‘一’(jat),打‘seong'識出’上‘(soeng),仲想點?
rime-cantonese.exe
乜有呢個file咩
我搵唔到嘅
咁啱想學粵拼就搵到依個po
https://github.com/rime/rime-cantonese/releases

Windows 即開即用粵拼jyut ping

click Assets
懶鬼💤:下載下面嘅 windows-sfx*.exe,然後雙擊。

再大叫一聲,多謝多謝,樓主(粵拼)好波 即可
https://github.com/rime/rime-cantonese/wiki/Windows-%E5%AE%89%E8%A3%9D%E6%95%99%E7%A8%8B
頭先我跟住呢個裝左
同你講嘅安裝方法出嚟嘅野有冇分別㗎

btw多謝樓主,樓主好波
多謝支持

冇分別,你呢個係以前嘅安裝模式,好麻煩

所以有班IT神人整咗個簡易(正常)安裝方法出嚟

唔講咁多,樓主好波
有個問題想問吓
就係我撳咗退出算法服務之後點樣用返
我好似要重新開機先用得返嘅
呢個好有用!
jyut.net
讀音啲source好清晰
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞