IT討論區(81) Agent吹水何其多,生番茄0 OT都夠膽死講

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
或者我講清楚少少

我假設人地個code本身係會係output打水印上去 然後係MIT license出啦
咁呢MIT license你做咩都無問題既 你去水印然後商用都無問題 記得係你個software到加返license副本就得

但係學術黎講 如果你無任何真正既改動 只係去左水印
我完全睇唔到你有咩學術動機咁做 即使license可以咁做 你都自招學術不端既嫌疑
如果 你真係真係真係好撚想淨係去水印 唔該 你大大隻字寫得清清楚楚你做左咩改動點解要做呢個改動 同大大隻字cite清楚
唔係你本身可能得罪左唔知邊個然後佢拎你呢份野黎搞鳩你就喊都無謂
出到黎做野就係另一個世界
爛過自己又一大堆bug又有定時炸彈既系統周圍都有
最重要係你要學點樣拆走舊人留落黎既陷阱(或者再埋深d)

另外現實黎講成套code太over designed
之後改business logic會出大問題
一套好既code應該focus on expandability
仲有php係會寫壞手勢

利申: 乜鳩design pattern都唔識既P仔
我指經驗
因為佢地好似冇乜project做
用既野又舊舊地
諗諗下 我係咪誤會左個水印既意思
我諗緊既水印係 段code既output係圖 然後上面有水印
佢講緊既水印會唔會係code file最頂既copyright comment
明白曬
單純個腦冇啦啦有咁嘅意圖
想確認下會唔會出事
好彩問一問

好奇一問 咩field? CG CV data
我目前最中意既人地寫既炸彈 係validate年份個時用既係.startsWith(“201”)
I agree with you
我見識過有個炸彈係d internal system log係直接射去某個同事部電腦入面
一直相安無事 直到果條友請半個月假旅行又熄左自己部電腦
堆code(classic asp)入面又無做好error handling

成套system咁就炒鳩左

可能我一直都做大公司,真係未見過呢類咁趣緻既炸彈
呢個有料
講起寫validation
我用開
if name.val == ””
alert(請輸入姓名)

宜家果d新式form真係on9
係textfield加個感嘆號懶靚 垃圾
我而家check Boolean 都習慣寫明==false
以前都會用! 但係寫會蝕幾十粒既野 readability真係好重要
Cite清楚就無炒襲問題
至於老闆心情問題就因人而異
唉完左個pt degree 先嚟經濟衰退
都冇得轉公司加人工
人生涉及風險,際遇有時會大幅波動,人生可升亦可跌,更可變得毫無價值。人生未必一定能夠賺取快樂,反而可能會招致損失,往績數字並非未來表現的指標。投胎前應先閱讀有關產品的發售文件、財務及相關的風險聲明,並應就本身的財政、其他狀況及需要詳細考慮並考慮決定投胎是否切合本身特定的投胎需要。若有需要更應諮詢獨立之法律、稅務、財政及其他專業意見,方可作出有關投胎決定。
唔做p仔lu
轉做cloud support仔
只可以話呢件事真係痴左線
唔爆都唔知原來呢個特殊logging一直存在左幾年 無人講過 得果個同事知
連上手SA都唔知有呢件事呢下先死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞