IT討論區(81) Agent吹水何其多,生番茄0 OT都夠膽死講

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
鳩做算啦
fg其實呢家咩價 認真問
今年it grad 本身唔想做It因為興趣唔大 但最後都係認命...
4年黎都唔知讀佐啲咩 好似咩都唔識咁
身邊啲同學個個自學 成set skill list, git,react, js, docker...
我最深刻都淨係學校啲project用垃圾php, js 寫過啲19 website
對前景好迷惘 覺得咩都唔識咁入行會累到人
淨番好少時間就要搵工 又驚無人請 請又驚做唔黎
有無ching 教下我應該點做
(向住frontend方向 開始上youtube 搵緊啲crash course黎學 唔知有無用
玩framework 啦 學ReactJS 砌個UI, 有form 有listing有 login page應該夠見工
我覺得還好吧
你指人工福利定累積經驗?
我諗都係睇翻間銀行嘅it勁唔勁掛
冇興趣唔好入行
唔係好痛苦
research base fyp仲hea

果陣我做datamining on tick data
其實都係抄人地blog
(clustering on candlestick)

code 唔過1000行
gen 幾幅graph evaluate 下就收貨

其實最緊要個prof 夠hea 大家識做
洗q咩
學c# jquery都夠屌打8成it佬
我最初係貨倉佬
加入tcon大家庭
一齊做廢人
識講野做ba夠啦
打曲都係狗黎
多謝咁多位ching
呢排接觸同多啲web野 想培養番啲興趣
(至少確認下自己未至於討厭it)
成人日都對「識」既定義覺得好含糊
其實好多crash course啲內容都識
由0開始自己整個似樣既網站出黎都叫無咩問題
但係望到人地啲code 好structural 好oo 好多function
而自己個啲就勁亂 無structure 全部都係硬爆式
就覺得自己勁廢 好似其實係咩都唔識 只係上網抄抄合合硬爆出黎咁...
(唔知係咪php打壞習慣

想再問下依家frontend 既入門要求係要去到咩程度
亂黎講 試下幫老豆老母執屋 一路執諗下點解要咁整理啲野
然後抱住同一個心態去寫code 記住到時上黎話返比我地知你得到個咩心態
牌權黎講無問題 記得照返license所講 寫清楚版權擁有人係邊個 同夾一份license副本

至於學術黎講 記得寫清楚citation 同諗下你既original content到底夠唔夠做份paper
返工的話 睇吓舊人啲code
Ctrl c v 再自己改內容 包你同同事合作無間
所以如果我抄左之後改曲delete左水印反而係會變抄襲?
原諒我既粗魯

廢話 你咁既不撚如返支陸抄其他人既paper+del左人地作者名
邊會delete人地水印
MIT可以商業用都得,學術上更加得。
你自己係license上面個行再寫comment啦。

版權上無問題,好似樓上師兄講,交呢堆野,prof會唔會扣分/覺得你抄係另一回事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞