IT討論區(81) Agent吹水何其多,生番茄0 OT都夠膽死講

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
將login寫落frontend咪長做長有羅
logic*
有無諗過其實佢根本左抄右抄d jd彈比你
fatch左D data去frontend,用css做logic計算,post番上backend
根本之後立於不敗之地
腦細:我地要cloud computing+edge computing
我都擔心緊fe唔值錢呢樣野但學be再走去in又驚人地覺得你無經驗
高招
睇到下手懷疑人生
老闆 : 你咁講咩意思 係咪唔oo就唔叫識寫code
之前靠react 都做左幾年,怪就怪當年anuglar 唔生性

其實react 仲有排玩 用開react好少動力轉其他library/fe
frontend 有得做既
不過要求唔止用罐頭野
其實react預計仲有幾多年命
做 back-end 喺廢港可以唔洗學新嘢

一個 monolithic MVC framework 做 戇鳩 CRUD 夠玩十年

乜 Serverless, microservices, CQRS, event sourcing 嗰啲可以留返下世投好胎先玩
玩到 Facebook 執笠
咁都有好多公司係唔需要咁勁既throughput, mono 都夠做。
有冇ching 公司用緊extjs 做 frontend
我就唔係咁睇
好多公司啲 system 都太散
要有少少 microserves 架構
個 post 就快爆,幫大家開咗下一個

IT討論區 (1093) - 廢港曲狗冇將來
https://lih.kg/2002977
唔係好明你講咩,
Monolithic先係成堆functions係一個system上,
Microservice係約function 拆成獨立個體。
理論上microservice 先係最散。

要將佢地易manage係用esb 或者其他middlewares.
一個 rails 走天下,爆炸就轉工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞