IT討論區(81) Agent吹水何其多,生番茄0 OT都夠膽死講

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
把心一橫-7000人工轉network啦
Fg入tcon唔使諗轉出去
出面捱返兩年先轉tcon啦
咁高人工仲諗著轉出去咩
係入面做到退休
tcon由我讀書果陣已經話年年唔穩定
點知年年續年年調人工
推左
費事做免費勞工做爛市
出手已經唔係高
有冇諗過其實garbage collection係唔一定需要既野?
https://devblogs.microsoft.com/oldnewthing/20180228-00/?p=98125
Real time system 唔容許任何不可預測時間成本既taak
實務上黎講 導航會出現偏差 但要視乎佢個系統既設計先知點偏差法
正常黎講各種sensor會自己一個system 唔會block到
所以係中央blend埋啲signal計數個part最易出事
GC會導致control既步間時間增長
會令overshoot既幅度增大 個amplitude同frequency視乎具體control方法 可以差到係O(dt^2)都得 視乎導彈既材料同結構 有可能會導致震盪解體 雖然我唔覺得啲材料同結構會虧到咁
然後具體命中精度 視乎導彈既空氣動力學造型
如果係靜不穩定結構(好處係強機動性) 咁overshoot過大對飛行控制黎講係致命既 個彈道會exponential咁偏差

利申 無造過導彈
Real time系統根本應該考慮返你要做既係咩task 最大容量係幾多 無咁大個頭就唔好戴咁大頂頭盔
當你知道自己個cap係邊 再一個ring buffer轟落去 就唔需要諗GC問題

如果你個問題真係好複雜既 你應該將real time部分同複雜部分分離 而且real time部分要設計到短期收唔到複雜部分既訊號個時 會做啲補償令佢短暫運作到
Real-time system連係咪用malloc都要諗過度過,
GC?
Ref count用喺semaphore / recursive mutex度。
歷史問題
Objective-c based on C
你可以係入面寫 c
Real time system以外既use case
認真 realtime真係大部分都pre allocate晒
Java的話,RTJS有real time thread呢樣野,唔受GC嘅stop the world影響,不過只可以access off-heap memory. 同埋大部分JVM都唔support RTJS.
唔講都唔記得Java run on 3 billion devices
揀隻你最快起貨既lang
Real-time system主流都係用C + assembly黎寫。
我上面講左real-time system 既ref count主要做semaphore之類。

http://mil-embedded.com/articles/justifiably-apis-militaryaerospace-embedded-code/
無人討論導彈
Why not
商用無人機機動性咁低
機群先有難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞