IT討論區(81) Agent吹水何其多,生番茄0 OT都夠膽死講

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

Control唔難做 target tracking都好易
你搞到飛機鋁 推進劑 齊加工機床既工業單位 再同我講

頭盔 唔係想造導彈 有會員搞到呢堆個時會舉報
你既意思係 放成千鈫既控制系統入去 就係為左飛幾秒
不如你慳返個一千鈫 整多百幾支水火箭 成排轟過去啦
最重要既係成本效益 而唔係單一目標不計代價咁做

頭盔 講緊用水火箭幫大面積農地灌溉
你幾百支打一隻肉眼睇到既目標都打唔中 咁會係因為射程問題 而唔係因為控制問題 水火箭射程得個幾廿米 控制根本唔critical
你有冇見過高射砲砲彈上面有控制器
你想打夠遠既野 都係個句 推進劑

頭盔 講緊我塊田真係好很大 水火箭未必夠灌溉晒
有 四支水火箭 射個農業用網上去 用最撚cheap最撚易爛同時亦係最輕個種
完全唔駛控制 地面火控都唔駛 就咁試射一次 修正角度射多次 最多柒埋再射多次
材料同推進劑問題
你膠樽有個極限 你加大個倉唔係非常有用 因為倉大=更多推進劑=重量增加 有效戴荷唔會多好多
其中一個做法係用工業膠紙wrap晒成個膠樽 令佢可以承受更大壓強 但唔會有dramatic improve
始終需要能量密度高 又易釋放能量 又可控唔會爆炸既推進劑
Reference counting 例如 std::shard_ptr係用嚟管理無獨立擁有權嘅資源,但reference counter唔可以處理cycle嘅問題。如果係semaphore,share memory buffer咁係thread/process指去資源到唔會有cycle嘅問題。但如果係data structure,cycle係有機會發生。如果你用shared point指向個object而個object有一個shared ptr指返自己咁個object就無得自動deallocate。

其實好多野都係用reference counting嚟管理。Unix file system嘅hard link 其實係referecne counting。所以directory無可以hardlink如果唔係就會有cycle。
高登班友真係頂爛巿
6年java經叫人叫35K
6年development經夠做architect?
應該開到60k?
火箭炮打無人機係勁難
另外火箭炮既原意亦都唔係好似箭咁射個目標
火箭炮係用黎爆炸傷害

要打無人機
一係用另一架無人機,一係用鷹
唔係做唔到咁難 因為exactly係爆炸半徑就可以 set個時延引信就得

而且一開始講緊導彈而唔係火箭炮
只要熱能追蹤+距離判斷+正常既爆炸半徑+破片 係好簡單可以打落黎
成本效益係另一件事
熱能追蹤 好簡單既一個紅外sensor陣列已經做到土炮式熱能方位判斷 然後基於呢個判斷調整翼角
四軸無人機機動力邊有戰機咁高先唔講空氣動力學造型 你四軸無人機最高時速有幾高
有道理
咁用激光炮+活動鏡 射激光去唔同角度 然後用普通cam去判斷目標方位
一支梗係target一部
要打cluster就要幾十支+communication
睇黎我就快入青山
放假2,3日唔打曲竟然周身唔眾財咁
今日一打曲就精神哂
你慣左勤力
一 hea就唔得
我都想打自己project
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞