抄襲紐約時報收費嘅蘋果日報就嚟死一人一個一救佢嘅方法

310 回覆
82 Like 157 Dislike
OK明白
但係蘋果日報人數太多開支太大
報紙質素吸引唔到2,000,000上街香港人全部都同佢訂閱

典型產品吸引唔到目標群眾嘅購買而家上緊討論區攞錢更加破壞品牌形象

唔大刀闊斧改革可能冇得救
得 無所謂 岩岩課左300 我當比多個人
得,無所謂,多個人支持都係好事嚟
非重要職位請義工?
起碼可以減下支出
應該好多人肯做
睇黎肥佬黎呢段時間要應急資金
其實搵人改改個App同網頁先,支那01雖然紅,但個App真係寫得好,介面流暢又靚仔,蘋果仲係好似七八年前啲App咁樣
紙媒無論如何都一定要繼續落去,始終有啲野係網媒取代唔到,例如狗仔隊、調查黑幕
老老豆豆蘋果四五千員工都係做到咁嘅content出嚟, 真心需要精簡一下。
好老實講文匯大公點都係會贏,人地背後有國家機器科水
佢個動新聞 一半都係同野食有關

訂左都冇乜睇過
留意番舊年中到而家已經好多次來討論區攞錢

應該係蘋果日報成盤生意結構性嘅問題

例如職員太多固定支出太大

肥佬你話已經攞咗5億出嚟證明間公司。消耗得太多錢
無論經濟環境同政治環境嘅轉變估計冇出現過正現金流
其實係
港共01點解一開波就出到18000一個月請fresh grad?點解可以請咁多人乜版都有?好簡單都係因為有水喉囉

你話蘋果垃圾,要佢改好自然吸引到客源
但問題係冇錢又點樣增加資源打友情牌定輸身家都拖唔得幾耐
經濟環境同政治環境嘅轉變 個經濟係08年果個經濟轉變?
一定畀人屌撚死千祈唔好
唔講政治立場 蘋果嘅中文水平真係差咁啲
同埋成日講一個月58咋 其實有冇諗過一份蘋果10蚊 一個星期買兩份已經唔止58啦 叫人行過見到跌10蚊買份易啲定一次過磅幾舊水易啲?
況且之前蘋果已經試過3蚊訂三個月同92蚊訂三個月果啲優惠啦 大大話話都有半年有多啲優惠期 咁都留唔到客 反省下啦
而家靠情懷同黃經圈今日比你吊到條命 陋習不改嘅 之後都係難逃一死
差得遠
集資 , 重組架構 , 眾籌
出英文版未?
咁你認為要睇兩邊先話有對比 有對錯
咁你又要蘋果按你既意思去做報導
全部係你想要既內容? 咁對比條撚毛
你瞓撚醒未啊,你以為仲有得揀啊?你以為而家仲係自由市場公平競爭可以汰弱留強?而家佢係用公權力令蘋果冇得做啊。黃店你都勉強可以話有得揀下,可以良性競爭下(仲要黃店而家都俾人搞),傳媒你仲有得揀咩?而家傳媒都唔可以當純粹嘅消費品啦
肥佬黎講過。佢係應巿場要求 唔咁行一早執埋

所以我覺得要分家去照顧唔同客路
咁你唔撚洗睇報紙啦
網上討論區大把黃 大把藍既野你睇24小時都未睇完
呢樣真,要提高報紙嘅格調先得,但同時會流失一批品味冇咁「高尚」嘅客。一係就開一份小報專門報導紋樂新聞。正報就行高端路線,唔知咁樣得唔得?
我都估計佢繼續上討論區攞錢效力只會越嚟越細
要比嘅人俾咗。 產品冇改變唔肯俾錢嘅人你叫民主派一齊出聲都唔會比

成盤生意結構性問題支出太大
唔肯先重組減人手。 亦要先問人攞錢

呢個策略嘅次序同方向好似錯咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞