抄襲紐約時報收費嘅蘋果日報就嚟死一人一個一救佢嘅方法

310 回覆
82 Like 157 Dislike
首先表揚蘋果日報喺2019年香港社會行動作出嘅努力

亦都買咗佢本特刊作為支持

而家問題係見到蘋果日報打手經常想叫人訂閱俾錢證明企業經營模式有問題

林夕嗰啲蘋果高層叫老細抄襲紐約時報收費模式之前冇照下塊鏡。
人哋紐約時報幾勁人才 編輯記者專欄作家都係行業嘅頂尖
人哋報紙歷史。見證個世界大事
紐約時報個品牌價值
社會地位幾崇高?

紐約時報有咁以上嘅條件可以係互聯網上收費模式去經營落去。財經新聞話佢嘅訂閱收費已經佔咗總收入嘅三分之二

蘋果日報高層叫老細去扮紐約時報收費模式即係直接推老細去死。暫時件產品同其他傳媒嘅產品根本冇乜太大分別

點解唔可以諗炒撚左班高層。精簡架構
一兩年興起嘅網媒體都係非常之簡單嘅組織
報道新聞係唔係一定要用大企業大報館嘅思維去做呢?
叫班記者唔用支那用語 再叫人比錢 係二奶 唔係小三

利申:有訂daily mail
林夕嗰啲蘋果高層叫老細抄襲紐約時報收費模式之前冇照下塊鏡。

林夕係蘋果高層!???
用google廣告收入夠唔夠營運?
定期a1
紐約時報最近先係咁吹奏WHO 喎
同埋外國大部份報紙都係要subscription 架啦,唔止NYT
頭條退出大台, 收視已少一截。
你不妨再想象下未來如果 Apple daily 都執左後的苦況, 唔行訂閱制可能已執, 行不成功的訂閱制可能捱多一段時間, 但如果呢份報都無埋, 香港媒體仲有乜淨?
要有頂級人才先有得靠課金維生?你叫傳真社情何以堪?
問題係 除左蘋果 還有誰?
立場新聞得唔得
網媒代替唔到紙媒
立場感覺上仲喺暖爐,未成熟
希望蘋果新聞,or其他hot topic可以出快啲&多啲

唔係講笑支那01個出文範疇真係好大又完整,好多冷門嘢佢都會出文

蘋果出文真心少又慢
點解唔得
formality
用下腦先出post啦好嗎
人哋紐約時報幾勁人才 編輯記者專欄作家都係行業嘅頂尖

係外國記者唔會係得一萬蚊出頭先,香港地寫字唔值錢
資本主義唔係應該你死你事咩,執笠代表市場淘汰
蘋果老細如果仲有心經營,點解係向外求助,搞到乞錢咁,但明明個老細大把資產可以維持盤生意

經濟好果陣就資本主義,經濟差就想人共渡時艱
其實有冇諗過,舊時網上冇咁發達體育、經濟分析、娛樂係好吸引人去買報紙睇

依家求其一個台灣講波youtuber d 資料量分析完整度已經完勝所有傳媒
經濟分析唔講啦,有料就人人發哂達,要圍爐不如入gp圍爐
娛樂就個個follow ig Facebook Twitter 就知自己偶像做過咩,洗鳩睇報紙咩

到國際大事、本地新聞,其實冇咩人有興趣知今日邊到邊到炒車、大塞車、工業意外國際大事又冇咩獨到分析

認真得個黃字就cover到所有缺點?咁全世界都黃到金啦
根本上出唔到好嘅文

再加上呢幾年喺討論區抄資料話題製造新聞
降低蘋果日報嘅形象

新一代根本唔會認真或者尊重去睇蘋果日報
狗最鍾意玩網媒屌網媒
對傳統媒體就唔敢咁張揚
呢個post成浸廢老徐
求幾鳩嗡幾句指點江山
港聞都好少少
跳咗去兩岸國際就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞