抄襲紐約時報收費嘅蘋果日報就嚟死一人一個一救佢嘅方法

310 回覆
82 Like 157 Dislike
立場你估無事?

打輸一,兩場誹謗官司就可以收皮
咁傳媒邊份係良幣?
食肆我都認同要汰弱留強,因為門檻低,執左好易起,但傳媒唔同,形象同公信力係日積月累,一個有歷史同鮮明形明既傳媒係難得,執左就算同一班底再開份新報紙,所有野都要重新建立,包括國際媒體對「新傳媒」既認知,呢d「新傳媒」根本無可能咁短期(可能十年以上建立傳媒呢個brand)取代到

無意分化,但好老實講,我唔覺得其他「新」既黃圈傳媒會好過蘋果幾多,亦唔覺佢地可持續性同歷史既「黃」長過蘋果幾多,蘋果始終係龍頭,唔係只係講財力,仲包括佢多元化同真係傳媒既歷史,而唔係柴娃娃,所以如果所有「黃媒」都係倒閉危險,我第一個都係救蘋果先,呢個係first priority,行有餘力先救其他

如果你支持蘋果,只係建議佢可以做得更好,我覺得好合理,但話蘋果係劣幣驅逐良幣根本係無的放矢,iphone都有做得唔好,你會唔會話買佢既人係支持劣幣驅逐良幣?

如果蘋果係劣幣,我真係幾想聽下邊份係「良幣」黃媒,傳媒唔係fmcg、唔係普通經濟產物,咪亂拋經濟術語
copy and paste 你之前做幾多野 1秒唔洗就比人拎左黎報導
然後只差在同一報導 有幾多人睇左 呢樣就係睇人流量
你做呢行見唔到?
法治社會???
01你都當黃媒?冇嘢啊,講咗咁多年香港01係紅底
有人睇、有用就唔洗隔一排就告急啦個個搶住落廣告
現實就係報紙對比起20年前少左好多人睇咁仲維持住咁多人力,好難唔日日蝕錢。

做生意掛個黃就必賺?
想蘋果死既只有兩種人
1. 中共
2. 私怨撚
講得出hk01 係黃媒已經知咩料啦
你覺得蘋果冇廣告係因為冇人睇?
我講緊嘅營運係租金人工其他固定支出同埋佢嘅收入捐款仲做得着
咁當然有突發嘅官司或者其他賠償就計唔到數啦你

有冇其他資料?
第一段說話已經多謝左蘋果喺社會運動嘅努力。但係而家唔係比較佢同其他黃色機構邊個值得拯救嘅問題

個人覺得佢唔精簡架構支出太大喺現有質素之下根本冇可能再吸引到新嘅讀者

即係做生意先先改善自己嘅架構然後先至問人攞錢

但係蘋果日報過去半年不斷上嚟問人攞錢
好似冇大刀闊斧改革同改善自己
1. 公信力係講緊大眾幾信份報紙,呢d同份報紙既立場同教稿質素未必有直接關係,邏輯要搞返好
你講既「質素」根本唔係呢個時勢決定訂唔訂閱既重要考慮因素,況且你呢d咬文嚼字既「質素」你去出版社教科書到搵

2. 唔評論你講個幾份,各花入各眼,01呢到既人話係淺藍tim,但蘋果一定係黃而無雜質(最少而家睇唔到),又係邏輯問題,而家問題係要撐「黃傳媒」入面最有質素,而唔係搵份無立場(你講既中立)既傳媒去撐,抱歉講句,而加係有立場既年代

而且好簡單,而家你舉既有質素「黃傳媒」都係得兩三間(如果01都當係黃既話),每間每個月俾幾十蚊,每個月至係百幾二百蚊,衰d講句,係返工既人眼中根本唔係錢,出少日街食夜晚d錢都入到,呢d小錢都搵黎拗根本係多餘
個人估計根本報紙質素冇改善

而佢亦都冇削減人手減少開支

唔知係唔係咁簡單
你要理解問題嘅核心
唔係蘋果日報唔黃

估計係佢公司太大支出太多所以做唔住
大佬啊你問人攞錢之前唔該睇吓自己有冇需要咁多員工

例如黃色餐廳係好大家要幫襯但係一間小餐廳最多五六個夥計佢而家係60個夥計咁邊有可能做得着
可以參考吓呢個分析

https://youtu.be/iLNoPATFYfg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞