抄襲紐約時報收費嘅蘋果日報就嚟死一人一個一救佢嘅方法

310 回覆
82 Like 157 Dislike
咁辛苦做乜, 仲要俾人拉俾人告, 咪由得香港第四權冧檔咪算囉. 肥佬嚟又唔係無錢移民.

其實蘋果轉做藍/紅色經濟圈好過, 睇吓連登啲PR打手幾忙, 做到無停手. 既然日日俾呢班PR唱蘋果無資格收錢做黃報, 咁不如自己做藍/紅報紙喇, 蝕極都有人泵水填氹. 又無咩做, 日日等收官稿, 然後拎去影印, 咁就1day.

連登仔只會去排隊, 洗百幾二百蚊食餐食物普通, 無米芝連星嘅黃店, 因為食完就可以打咭話自己黃到發光. 但係就唔肯洗每日少過$2去訂閲一份手足(佢反共早連登仔三十年有多, 立場無變過) 辦嘅報紙. 原因係因為啲文章報導唔係世界級, 記者一個國際新聞獎都無個, 又無風月版......
而家蘋果編輯有幾錢人工?
6-7年前fg見過工
個時扣埋mpf一個月10k都冇
你有冇睇真啲支那01除左啲時事新聞,基本上啲娛樂新聞、其他野都係炒。你覺得咁樣叫好?
蘋果記者人工低,但佢地好有心出project,起碼唔係咁醜樣上網炒Source就當自己做左。
(人地好多都係有深入分析,再留少少位比你自己思考)

非常認同。好嘅新聞應該係比讀者自己去決定點樣思考

蘋果日報每一個標題已經決定咗
中國一定係壞人做錯晒
人工高人工低唔係一間公司全部決定
其實要睇返嗰個行業就業市場嘅職位同埋人數去決定
股票價錢 二搞成咁未必
可以發债
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞