[小小虫] [你問我答] 屋企煮野食/餐廳煮野做法

364 回覆
138 Like 8 Dislike
本身已經可以起咁配黎食
你鐘意溝mayo都ok
今日多唔多人好想食
其實都講左幾年 點解係虫 唔係蟲
想問你沙律個醋係點整?純黑醋?
虫係支那字 好簡單
煎羊扒?虫b
喺文字學上,虫唔係簡體字,唔完全等於蟲
ok 即係校啱咗個油水比例 溫度就唔係大問題? 分離咗可以再融合返?

另外想問 平時買嘅牛扒如果得8oz-10oz 通常都唔會厚 可能得半吋多啲 如果擺咗室溫之後再猛火煎 每邊煎唔夠30秒就已經MW以上 煎少啲時間就梅納反應唔到

我嘅問題係 面對啲薄牛扒(1cm-1.5cm)厚度 應該直接去雪櫃拎出嚟煎 令佢個芯係凍 比較容易控制熟度 (事實上應該大部份餐廳都係噉做)定係唔好咁猛火煎 令佢熱度入中心嘅時間減慢 ?
佢講左好多年既意思係,解釋左唔知幾多次點解係虫,唔係蟲。
衣到冇人屌佢個虫字係因為大部分人已經知道左點解係虫唔係蟲
依等我聽日post個recipe出黎先
羊扒 我都未玩過
一係就羊架 一係就lamb sadle卷野嗰啲
sure唔係讀虫添
點煮你隻紅蝦意粉
留明起身先睇
巴打睇你啲問題好有心
跟我上堂嗰啲巴絲 油水問題方面
大家都好著重去學 因為法菜中基本中基本 但亦唔係咁易識 真係要你多更嘗試

ok 即係校啱咗個油水比例 溫度就唔係大問題? 分離咗可以再融合返? yes

至於牛方面1cm真係唔好覺得要成數
1.5cm其實可以做到的
1. 你將個pan出撚哂煙咁辣落去 可以有色
2. 如果都係覺得唔夠色 辣完拎起 再落牛油落pan等啲牛油變左色先再翻落去辣 會上色好多
3. 煎扒 or煎乜都好 最緊要係乾身 最好辦法又唔洗錢 就係放係網架上面唔包保護紙雪一房 信我會好有唔同效果

至於要點整到有成數 我咁講好難講
我地牛扒堂 要用3.5 個鐘去學 我先試得哂所有做法出黎

我都希望我可以拍到youtube片
一次解哂煎牛扒既問題出黎
其實youtube channel有
但成日昨天的我打例昨日的我
不斷會有個好啲既方法去做
巴打你睇住昨天的我先啦
https://youtu.be/roXhfEqcBd0
點樣可以淨係用一隻煲煮意粉
好 牛扒真係要試多啲
我會試吓上面啲方法
3應該係濕式熟成嘅一種?
如果用gordon ramsay 淋牛油嗰種 1.5cm 厚度都好難控制成數
因為出面買好多400g 嘅扒都係得1.5cm 左右 反而一去到2cm 我就控制到成數

介唔介意問多啲問題 因為我都係睇youtube 自學 睇咗兩年 但有啲位真係搵唔到答案

例如手搓麵團方面 真係完全整唔到薄膜 手工意粉都係
小小虫 巴打間野好好食而家出街食野就係去你個度,環境又舒服
建議巴打可以join埋eatigo 身邊都幾多人用呢個app當係多個途徑推廣都好
虫巴我book咗聽日七點嚟食飯 會唔會冇晒奶凍架
炒米粉用邊隻牌子好?
睇嚟你要求高唔高有時我太懶都會一個煲一次過煮,但好容易失敗,啲意粉會癡晒係個底度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞