[小小虫] [你問我答] 屋企煮野食/餐廳煮野做法

364 回覆
138 Like 8 Dislike
玩野咩 好肚餓
我喺netflix睇final table
有條美國佬整雞果陣用左mayonnaise去醃,好似都係令肉質鬆啲同滑啲
如果真係想方便 買支sousvide你成日食雞胸好快回本
個教室
好肚餓
濛兄
yogurt肯定得
mayo唔肯定 同埋唔同牌子成份差太遠
我都唔肯定
Bolognese sauce洗唔洗落tomato paste? 定係就咁罐頭番茄已經夠味?
其實入面除左有罐頭蕃茄
仲有三寶菜 bayleave garlic之類攞味
tomato paste係有味 但你當佢拎色為主
好撚高cost好肥添
上堂啲友個個睇我落野落到嘩嘩聲
餐廳野想問,平時點備貨例如海鮮,漢堡個類,
唔好講點解咁正既話
你屋企整 想滑一定係要隔好多次密隔
and開到最大火不斷發佢 發啲空氣入去就會好fluffy
我都覺得好好食食完返唔到轉頭
好耐之前有跟過你youtube premade啲risotto但係整完出嚟啲飯有啲偏軟飯
係咪少返啲水煮飯會好啲?
海鮮例如咩海鮮?
burger mix完肉 香味調味
手打佢 起番啲膠 磅番一份份整形狀
整齊用保鮮紙一層層疊好雪住備用
好哂時間
yes 唔係電飯煲問題
可以試下落我啲水先
唔好口行行 真係要報
同用yogurt嘅原理差唔多
易入味同鬆肉
但用mayo好肥
用yogurt啦
“Mayonnaise acts like little time-release oil capsules, and you can put it on thick. And the emulsifiers like to stick to the meat,” Blonder said. Mayonnaise is a great release agent for meat, and is particularly helpful for grilling chicken and fish.2017年6月8日

上網search
yogurt係有enzyme
mayo應該無?(唔清楚)
佢指因為啲油?
虫仔話係佢鳩影
我唔介意你用
3,4 點嗰陣望住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞