[小小虫] [你問我答] 屋企煮野食/餐廳煮野做法

364 回覆
138 Like 8 Dislike
巴打,612 721 831發生咩事大家都知
係咪應該將你喺度批鬥嘅心機攞去關心下呢啲大事大非?
我淨係去過小小虫間舖一次,坦白講食物都唔係全部100分
唔好下下都話人哋護航

你話佢不斷告急,都係嗰句,你唔鐘意咪唔好去囉?
小小虫做咗對唔住手足嘅嘢?
佢呃咗你錢?有人嚟食嘢收貴咗?
唔講以為嗰餐buffet係你出錢搞

定係又想迫多間黃店心灰意冷?
我無話你係打手,唔洗咁急住澄清喎我無乜追呢個post,我係基於之前佢果d post睇到有班打手嘅username老是常出現

而我都講咗好多次,我唔係講佢食物價錢問題,我係追問咗好多次佢誠信問題同self-victimization問題,同佢黃唔黃絕無關係,因為黃並唔係大晒

我唔再食佢餐廳還我唔再食,我都依然希望可以追問到佢光明正大正面回應上面嘅問題,而唔係拖咗幾個月都視而不見
再推多次,廢時又有人扮見唔到
是L但啦!你鐘意咪繼續追問落去囉
不過,學上面巴打話齋,開多個post問咪得囉?
做咩唔開多個post問?飲食台唔夠多人睇
咁先至批鬥到架嘛
卡邦尼意粉點樣煮得個意粉入味
又唔會一pat野咁
虫巴成球牛油車落去啲薯仔蓉度你確定岩gym撚食?乖乖地食原味啦
我要bulk calorie surplus
反正一餐兩餐無所謂
你果度啲薯泥好滑
有咩國秘訣
同學仔
人地咪講左唔係想批鬥
係想樓主回答問題
只係樓主一直無視問題

你頭先又叫人唔好批鬥
而加又鼓勵開post批鬥
之前唔係話過可能唔方便公開講?我以為你已經明白呢點,點知你又追落去

係,我知你想要公正要有個交代,既然咁認真你點解唔親身問下小蟲,反正你都知地址係邊度
我9估都係一來佢當時係連登個名都響響地 自然有相關大學既人會mon po
二來佢一定同大學宿舍有千絲萬縷嘅關係

咁托唔到手踭都理解既
講到post 都backup埋
咁你一定有backup到小小虫個tg架喎
點解你唔自己pm佢?定你係五毛想批鬥黃店咋?

我唔理你係藍絲定係咩人,連登呢個平台係咪可以將所有野都公開地宣布?你淨係識喺連登cm帶風向,窮追猛打咁多次,仲話自己係由撐佢變反佢,我真係唔覺得你從來有撐過佢
誠信問題同埋self victimization問題,呢兩樣野點解唔可以光明正大咁係公開平台講? 除非係身有屎心虛姐

我理得黃唔黃,黃根本只係門檻,而唔係免死金牌,如果誠信有問題嘅話黃都係有問題,你鍾意話我五毛我咪係五毛囉,次次你哋班打手都係咁樣標籤全部批評者㗎啦

仲有,好似就係七夜一次郎你係隔嚟post話浸大係buffet當日強行send mass email?係咪真有其事啊?
大學人士mon po又點可以有咩後果?
如果小小虫誠信無問題,人地點mon po又奈得佢何?
但如果佢誠信有問題,咁mon po就緊係有影響啦...但係既然佢誠信有問題,點解又唔直接面對同道歉呢?
一係澄清,一係道歉 ; 咁簡單都做唔到嘅,唔好話經營餐廳,佢作為一個人本身就人品有問題
不要再泥漿摔角了, 你信虫巴或者你覺得間野好食就咪食囉, 你唔信或者你覺得唔好食咪唔好食, 好簡單.
啲人話野食貴、鹹、無禮貌都好易明,師兄你話誠信同self victimization係指咩事?
浸大黃店(餐廳)告急
https://lih.kg/1957728

第#222留言開始
咩味都想知 成日整死一隻味好悶 同埋入面有時仲係太重雞味
你意思係個buffet其實係為招待支那宿生而設?可唔可以講明少少
小小虫開post聲稱話搞個buffer招待fb同連登巴絲,名額各60個,無提過個buffet會招待埋宿生

去到buffet當日,大概6pm左右,小小虫就留言話有預計唔到嘅突發事情發生,但又無講清楚發生咩事

然後好多巴絲留言話有大量大陸宿生講普通話嚟食野,搞到成個event氣氛大受影響。所以好多人懷疑個buffet畀大陸人踩場搞事,亦為小小虫覺得唔忿氣

但後來有人貼咗張buffet poster,個poster話講明係歡迎大陸宿生嚟食 ; 另外亦有人留言話係buffet兩日之前已經有mass email講咗係招待大陸宿生,所以有巴絲質疑小小虫一早就應該知呢件事,但係又唔預早係個post講清楚件事。

當時個buffet,小小虫聲稱係旨在酬手足 ; 但既然一早知有大陸宿生會嚟,明知會影響人心情,點解唔可以一早講定?佢反而要係當日扮曬嘢話有'unexpected'嘅事發生,營造出一個被逼害嘅形象?

而每當有人追問佢呢件事,都會有一班係小小虫post老是常出現嘅username打手標籤呢班批評者作為五毛,顛倒是非兼且個口吻完全係趕客,而小小虫係呢四個月以來都一直視而不見避而不談。

小小虫不斷標榜自己係黃,被人質疑果陣就反問人係咪手足。佢間餐廳被人批評食物質素同價錢果陣,每次都有同一班打手蒲頭侮辱批評者,呢d都姑且不論。加上佢誠信問題同self victimization問題,我唔覺得佢以前黃過就代表佢可以為咗維護自己虛偽嘅自尊而對曾經支持過佢嘅食客咁乞人憎。

黃唔黃,從來都只係一個門檻。值唔值得人支持落去,最重要係視乎果個人嘅人品係咪光明磊落。
我睇返件事......容我改正師兄少少字眼,小蟲個buffet嘅對像應該係支持左佢嘅食客(當然應該一大部份係連登巴絲),無話手足唔手足,兩者係有分別

如果好似師兄所講係為招待支那宿生而設,咁有一點講唔通,就係點解仲要事前係連登出post叫人去?直接係學校出email就達成目的

退一步黎講,有人屌d野食唔好食、服務不周,先唔講成唔成立,但屌得係有道理,因為身為食客比左錢,無理由食物同服務貨不對版,但個buffet係餐廳出錢,去嘅人一分錢都唔駛比,師兄係以乜野身份同出發點去講呢件事?夠竟係呢d事上面對其他人有咩傷害?係咪個cost你有份出所以小蟲呃左你?定係因為有支那宿生出現其他人食少左隻咖喱角?定還是你所講咁,「影響左食客嘅心情」?
學我上面quote個post同埋佢以前舊post入面好多人話齋,佢間嘢告急咗好多次。

而且面對食物質素同價錢嘅批評果陣藉口多多。一時就話食客食開cheap嘢唔明cost錢幾矜貴,一時又話食客唔應該質疑佢薯條唔好食因為佢間餐廳唔係專做薯條,根本係精神分裂嘅表現。

佢班打手嘅一貫作風,再加上誠信問題同self victimization問題,仲要以選擇性失明嘅態度去消費連登告急,呢一切都係對以往食客同埋未來潛在食客嘅傷害,呢種傷害係並非用錢角度去衡量。

都係果句,佢係光明正大嘅,又何須幾個月以來視而不見,又何須有咁多老是常出現嘅打手護航呢。
食物問題師兄你自己都講過話好個人,冇得講到好死啦,我睇comment有好有唔好,自己親身體驗係情人節正日有d亂水準有下降,不過d野都係好食嘅,但食物質素呢樣野應該唔關誠信事?

至於告急問題,點先算消費連登呢?按告急次數而定?

如果有間藍店扮黃,只告一次急係唔係?有間黃到金嘅告急十次又算唔算?其實呢d野一個願打一個願挨,一切講個信字,如果你信佢,日日課佢金又有咩所謂?如果你唔信佢,咪唔好課比佢囉!好似我自己咁,我唔信敍福樓嘅,咪唔去幫襯佢囉,唔通我一個路人甲迫佢開盤數比我睇有幾多錢捐比手足有錢多錢攞去撐狗咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞