沈陣營第三百三十期 - 熊二反彈、撈貨趁手 by沈大師@中環office

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
\|/
之前少不更事 見到好多blogger 都係槓桿去買股/債 以為佢地醒目 原來一潮退就睇得出邊個無料個個都佛系 不動如山
\|/
\|/
我個意思係佢地不停做槓桿 自己用槓桿賺到錢之後就做blogger 但可能好多嘢都唔識 只係扮勁

重點係不動如山 開出來分享俾人話用槓桿就唔洗做就賺錢 之前股市大跌又咩動作都無 少少對沖都無 結果個日企業債大跌個日差啲爆倉 有好多信徒都爆埋
老母面真係不是省油的燈 貼倉即時見效
轉世靈童唔是講玩
香港新天地教會
一出手便知有沒有
有時真係唔怪得香港咁撚多神棍, 個個都諗住炒股炒幾年就上岸, 一夜暴富. 居然借孖展買匯豐都有人信.

呢幾年個社會流動性係好低. 但講真, 如果真係咁恨發達既, 嚴守紀律積沙成塔, 都唔係完全冇得諗. 一個月你有辦法儲到二千蚊, 我諗十年後連本帶息袋住四五十萬應該唔係咁難. 二十歲開始儲, 三十歲有四五十萬, 其實唔算太差. 重點仲要係零負債, 而且儲錢能力應該係越黎越好既.

連十年磨一劍既覺悟都冇, 就唔好諗發達啦, 開開心心有錢駛盡咪算囉.
50萬連首期都俾唔起喎,有幾好啊
所以咪唔好儲錢, 開開心心咪算囉. 係咪除左買樓呢世人冇其他事可以做?
\|/
冇了
假設有日50萬可以係首期
不如問自己你有無膽量買好過
10年後50萬只可以買到....
佢呢個槓桿買匯豐大法其實我都有諗過 只係最後冇做到
因為係拎自己個本金黎教飛 當時我諗住槓2倍左右 佢仲要槓到6倍
6%係講緊股價6% 100蚊買收6蚊 跌到50蚊收3蚊息 隨時連息都還唔起
而如果本身有份穩定收入 其實咁樣借就只係早左買匯豐
除非睇好黎緊1~2年HSBC會繼續升 否則咁樣借係冇原因 賺息蝕價
分分鐘因為借錢仲賺少過自己儲錢買
班廢老唔自己諗 「只要信 不要問」 咁係抵撚死
槓桿既重點, 係你槓桿借返黎嗰舊錢究竟幾多息, 唔係你借到幾大舊錢
人地按樓賺息差, 係因為按樓個息率好低
啲人都戇鳩鳩既, 淨係諗住借錢放大個本, 但要計埋息口架嘛
你碌到五十萬返黎, 你既Life chance就會多左
屌拿星, 我而家50蚊一盒口罩賣俾你, 一轉手賺四倍, 你係咪諗住手上得五千蚊買一百盒賺萬五蚊
唔好成日諗住嗰層樓首期幾多, 咁買唔到係咪乜撚都唔駛做先
新冠肺炎:大摩指最糟糕時刻已過 股市現買入良機
04月07日(二) 10:42

憧憬美國新冠肺炎疫情緩和,美國股市周一(6日)顯著反彈,道指、標指及納指收市大升逾7%。摩根士丹利首席美股策略師Mike Wilson認為,最糟糕的時刻已經過去,熊市隨着衰退而結束,對投資者而言,股市已出現良好的買入時機。

Wilson表示,過去一個月資產被迫強制清算的日子已經過去,由於美國實施前所未有的無限的貨幣、財政干預措施,加上股市已出現自2011年以來最具吸引力的估值。他相信,這種始於兩年前的周期性熊市已經過去。
他指出,熊市隨着衰退而結束,而不是因衰退才開始,在6至12個月之內,目前的股市會證明已出現很好的買入時機。
------
咁本大先至收到足夠既利息
如果佢地諗住賺息差 係冇錯既
錯在冇計背後風險 槓到自己跳樓死都搞唔掂
如果股價好似依家咁跌一半 yield 由6厘得返3厘 個息口點還
今次仲要停派 不過呢次唔派係黑天鵝黎 冇得講
所以我咪話, 舊錢大冇用, 我舊錢借返黎咁高息, 一出事咪即仆街
按樓息低, 所以條數計得過, 只要計過條數你供得起
但息高咪好似你咁講, 要用息黎冚息, 突然唔派息自己冇錢還息, 咪仆街囉

真係咁難計咩呢條數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞