沈陣營第三百三十期 - 熊二反彈、撈貨趁手 by沈大師@中環office

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
同我降!!!
我覺得對我理科人好唔公平囉本身已經好睇好多數學書物理書,d數學書proof又多又難睇得快(我認我蠢)
依加要講日常時事又要睇歷史書又要睇政治書。因間唔好彩想溝個條女係鐘意藝術重要睇埋藝術書
咁降法... 有咩風吹草動咪好易引發擠提
純數撚表示唔理解
降咗幾多次
仲有幾多%到零?
仲有0.35%可降
支持下次降到負數
數學自己都唔係細喇,向上望有成堆differential geometry,甚至symplectic geometry(希望我有一日可以最小吹下依一科既水),向下鑽有成堆category theory, Computability theory等緊你
【大師睇市】港股繼續迎接反彈浪!
04月03日(五) 13:39

訊匯證券行政總裁沈振盈表示,近期美國新冠肺炎疫情影響股市走勢,美股道指最低落到去18,000點邊,而港股亦回試21,300點水平。跌勢強勁主要由於匯、油市波動,導致好多對沖基金被迫斬倉或者去槓桿,令大市不合理地出現大調整。但當斬倉潮過去,再跌風險相對低,加上各國央行再推出量化寬鬆(QE),解決短期流動性問題。而股市往往跑在實際狀況之前,因此對美股、港股近期出現反彈

他補充,雖然經濟未至於好快復甦,但股市已反映相關利淡因素後,有機會出現顯著反彈,若然疫情有所紓緩,保守估計股市有望收復過去兩個月一半的跌幅。短線博反彈,港股將好過美股,可繼續迎接反彈浪!

另外,大師又指,港股今次反彈仍未反映內地復工等因素,投資者若已於低位撈貨可繼續持有,至於低位溝貨的投資者則可考慮部分食胡,因應自身情況再作部署,不要受指數升跌影響。5G概念股如小米集團(01810)、中芯國際(00981)不建議再高追,但可待回調再買貨。至於金價跌至1,570、1,580美元水平,料調整已完成,可繼續看高一線,不妨將投資組合的兩三成資金部署黃金。
------
實金係咪得罪左師父
日日都比人沈
請問清有冇書推薦?
降好似多數跌左先
\|/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞