amd cpu&gpu 討論post #42 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
唔洗加 溫度相差唔大 但仲要嘈勁多如果你加嗰把風扇無位加防震pad嘅話就真係地震咁款(U12S入面送咗4個風扇防震pad俾你第二個風扇)
利申dual fans苦主
970 evo plus 512 x 2

3900x 妓姦x570 master

裝個時除左window條nvme(另一條)叫做有restore之外其他都冇
咁大鑊
咁都係有需要先…機箱加多d,抽入/出風扇算
睇黎我真係成世都黑仔過人
巴打買咩牌子
屋企有兩把F12 冇插到
遲下度返落pcie 底到吹gpu
其實我而家有幾個ssd/hhd
M8peg (window)
2 x 970 evo plus in raid 0 (gaming)
Seagate 2TB
WD 4TB

而家hdd搬野去hdd可以100% loading但得20-50MB/s
hdd抄落portable ssd都可以得30MB/s
我睇raidxpert2開左hdd cache但係佢寫None而970可以RW同有256kb
所以先問抄得慢關唔關cache事
等等 Google過 有Intel U case都出現類似現象
行Raid 0 performance drop 關Cache 事
我都係用U12S再自加多一把風扇上去, 又可以接受到WO, 唔係好嘈
3700X+X570 EXTREME4, FAN PROFILE NORMAL
其實係視乎你抄嘅檔案大小 , 若果你抄嘅檔案係有大量嘅零碎檔案係會令到成個速度慢好多 ( 30-40MB好正常 ). 如果你由A SSD to B SSD 抄啲有好多零碎檔案嘅話有30-40MB差唔多 . 呢啲嘅影響係儲存裝置本身嘅特性限制 , 同佢嘅平台冇直接關係 .

利申 : 之前做Data Center SAN Storage Manager
msi mech oc
16個3GB file應該唔算零碎file?
點解AMD CPU係GAMING 上都輸小小比INTEL
已經買咗三把試用下先 全速好似開戰機咁,要用軟件SET自動控速先接受到

gaming睇測試 百幾二百FPS先輸果幾FPS 小弟用60既MON完全無影響, 重點係其他野贏。。 所以我上年都轉用咗用AMD
我想問你RAID0係用WINDOWS RAID 定係BIOS 開NVME RAID再裝WINDOWS時裝驅動嚟裝係隻無RAID既SSD到嫁?
3000你估講笑㗎?set 2000左右啦
我bios set turbo mode
反正低溫唔洗full load
window裝落m8peg
之後bios set raid 0
再係window入面改raid0既驅動程式
好似係咁半年前攪既
案例分析:從客訴案例 再衍生的AMD架構解說~讓你一步一步了解AMD的超頻
https://youtu.be/ULZuvpJGzbc
已經買咗幾IPPC 既NF F12 3000試用住先過多幾日應該會換埋其他
做咩拆哂d 膠吸震wo
重點 : 當更換新CPU/Ram之後 請Clear CMOS先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞