amd cpu&gpu 討論post #42 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
其實佢驚壞扇 應該要買XTREME
好在我仲有位插
超完之後係邊到睇 今晚收工去超超
實有用既~到屋企人部機壞 就將呢4條俾佢 我再換NEO 16x2
最簡單 CPU-Z 睇
不如賣出去買過啦
呢4條好嘢 唔會賣啦
無睇上面咩RAM嚟
adrenaline 20.3.1 會播片個陣跳timeline跳多幾次就hang機, 有冇人有同樣問題
3700x玩EFT
表面溫度最高58 但其他溫度(唔識睇咩溫度黎但係寫住CPU) 最高有上過70度 正唔正常
G.Skill 3600c15 特挑B.die 仲要non-rgb
不嬲無人手超
最多開xmp/pbo
大約幾多秒見bios畫面?
總之好快
我講緊既係間唔中會全黑唔識開返機
暫時正係重新開機個陣間唔中有
有enable fast boot?

BIOS入面都WINDOWS個個?
兩個都有
有冇頻率浮動?
BIOS入面
有 開左pbo offset-0.08
正常la
唔裝adrenaline 應該冇問題吧?
其實呢排點解咁多人買G SKILL 我自己仲用緊 corsair dominator platinum 既RAM 由中學雞一直用到而家 是咪我太守舊
Ryzen 夾Corsair ram 會出事 e.g 超唔到/ 唔穩
由第一代Ryzen 開始已經講緊
而家唔知有無改善到
利申 Ryzen 1700 配 32gb Corsair vengeance ram
間唔中會blue screen
主要IMC問題來
我兩部都好地地 3950 同 3960都未試過死機
唔穩其中一個原因係因為corsair自行設計pcb, 唔同其他廠用公板
底板廠對corsair嘅最佳化未必做到同其他公板設計咁好
當然Zen1 IMC同300系底板布線/BIOS未成熟都係因素之一

利申R5 1600配2x8GB Corsair Vengeance Pro RGB超到3200
玩兩三隻驚間唔中BSOD或Freeze咗要hard reboot
印象中DDR2中後期Corsair嘅RAM好出名

DDR3中後期出名嘅係Samsung自家原廠RAM

DDR4個個都講b-die,又興起RGB lighting
g.skill應該係最易搵到用b-die嘅sku
我唔會自己走去超RAM直接買要既頻率。。 好在我最憎RGB 而家塊板既RGB都俾我關哂
印象中 1XXX既RYZN要好夾RAM用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞