amd cpu&gpu 討論post #42 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
尋日買左fractal design 隻Era ITX 機箱,成$1400真係好貴。
但買完先發覺裝唔到Asus張2070S,要用返Vega 56,真係搞笑呀我。
下個月要買張2080s 公板。
打去代理問下先
有SN 可能唔一定要單
咁張2070點處理
岩岩打左去,原來真係有得保。
張2070S就真係要諗諗啦
唔洗白食$1300銀
其實我用細箱真係無牛可以揀,如果再買都係得呢隻牛可以用,之前塊X570I燒左都唔知關唔關隻牛事。
仲有seasonic/silverstone呀
SilverStone 好似無750W 買,一上就要800W。
差得果50w
你講得又岩,而且仲要平過Corsair,今次做左on9仔。
itx,用750w咩都夠推
Corsair係80 Plus Platinum
Sor

SilverStone都係80 Plus Platinum。。。
唔係wo,我見 silverStone個隻800W SFX-L 係 80 Plus titanium
又唔洗Sor,雖然你介紹隻牛比我,但隻牛有問題都唔關你事。
反而Tu150個機箱質素真係唔得。
隻Era ITX就真係靚箱啦,不過插唔到張Asus ROG 2070S姐。
睇黎以後都係買公板卡穩陣,如果用細箱。
asus都有準備出itx case
細箱其實要留意嘅嘢比大箱仲多
仲要好多時唔係埋牙砌都唔會知

同埋公板都唔一定短
講到尾都係要睇 spec
之前見zotac 2060s 都出左張air 勁短
(當然喇 實會有人屌cut cost)
我宜家個新CASE應該2080S FE版都裝到,我就唔太擔心。
不過細箱我覺得最煩係裝一體水,有時真係頂到實一實,走線又煩。
冇考慮inwin a1 plus?
用緊3700x x570 5700XT
應該PBO
打機個陣會會全core 行41xx MHz 同1.4x
Cpu 保持喺70度左右咁正唔正常?
係咪應該較offset 等佢行1.3x左右?
仲買機箱?我已經唔夠一個月買左兩個樹箱了。
而且in win個隻個底好核突,不了。
仲買機箱?我已經唔夠一個月買左兩個箱了。
而且in win個隻個底好核突,不了。
Ryzen 4000 Mobile評測和分析

https://zhuanlan.zhihu.com/p/124967122

殘體字留意
岩岩砌左部新機
I7 9700k
giga z390 arous master
giga rx5700xt gamung oc 8gb
1tb m.2ssd
650w coolermaster全模牛
coolermaster一體式水冷

電腦電源供應已經set左高效能
但用bio 3 demo黎試
係game setting 影像品質100%都有180fps
但唔知點解之後就會慢慢跌番落60 fps

會唔會關個mon事?
因為我個mon只係1080p mon
mon已經設定左60hz

thx all
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞