amd cpu&gpu 討論post #42 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
前排換機清完一次 琴日換新排又清一次。 可以有排唔洗理佢了 風扇上左磁力隔塵網 每個星期拆落嚟清一清就OK
如果換塊x570板會唔會解決到?
睇說明書 keyword : sata 同 pcie slot
明明無插滿 但係都出現呢啲情況
Sata只插左1隻860 evo同1隻2tb hdd
M.2插左sm961
Pcie只插左張1080ti

周不時會有我講嘅情況發生 好困擾
用軟件睇下ssd和hdd健康度
例如 : hd tune
用CrystalDiskinfo
岩岩睇
Hdd同隻860 evo既health, 全status都係ok
但係禁落隻sm961到 點解空嘅?係唔係隻sm961問題?
3條m.2都support pcie 4.0
近cpu果條係直連cpu

係唔係隻SM961係到搞到我有頭先講既問題? 因為我係用SM961做boot drive
請問個網邊度有得買,咩樣同幾錢
下次清潔果陣想裝
用Hard Disk Sentinel再dual check一次
3600x體質挑選過 但同3700x比差D
巴打你D 磁力隔塵網係邊樹買
都係hdd同860evo兩項100%
Sm961係效能100%,健康96%
你bios和chipset driver有做過update ?
Chipset好似無, bios更新左做最新 因為要support 3代u
朋友係淘寶買 佢買咗好多我老凹咗嚟用
就咁睇嘅話 到底會係底板問題定係ssd問題?
朋友淘寶我老凹佢既 好似10蚊左右一張掛

再update吓,頭先諗住開hddscan試下,隻sm961禁唔到SMART check, 但另外兩隻可以
都係果句 x570既io和pch lanes比x370好太多 想換就換
冷液28-31? 其實正常使用溫度都唔太過份
但舊野壞左就係壞左…想超4.2長用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞