amd cpu&gpu 討論post #42 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
舊U做文書機咪得
驚閪晒野咩
3600 4.4Ghz琴日打LOL 長期65-75度浮動 係咪有啲唔正常 定係AMD係咁?
Stock cooler ?
個數浮動係ryzen黎講正常
反正我伸手feel都唔係熱
boost 4.4 75度算係合理温度內
Dark rock pro 4琴日用手摸後面風扇係熱 嚇左嚇 搞到我即時落返4.3再較低啲電壓
咁都好啲 我上網搵左好耐都搵唔到個Range合唔合理 不過安全起見 我都係落返4.3用算 廢事玩壞粒U
怕pbo玩壞粒U 用埋offset mode
有開到LLC 應該冇咩大問題掛
點解你讀抄寫都咁快
我行緊3800 c16-18-18 fclk1900都無你咁快
而家新板燒ram冇出現問題?
<Anandtech>AMD’s Mobile Revival: Redefining the Notebook Business with the Ryzen 9 4900HS (A Review)

https://www.anandtech.com/show/15708/amds-mobile-revival-redefining-the-notebook-business-with-the-ryzen-9-4900hs-a-review
同埋想問一個問題 唔係第一次發生 岩岩跑prime95又突然全部風扇都停晒 一定要重新開機先識轉返 琴日打機都試過 有冇人知點解 定我去硬件post度問?
即係pass不了p95
原來會發生呢啲情況架但我琴日係打打下機都咁 同埋之前4.4G嗰陣跑prime95都冇呢個問題
唔知點解chipset個位keep住咁熱 風扇KEEP 住100%轉

你有冇擋住chipset cooler果個散熱位?😂😂😂
如果係得呢個位 應該就無野阻到佢了

你睇清楚隻chipset cooler有冇轉到?😂😂😂
有呀 摸到有風的
等等 我怕你用既軟件出現温度bug
用hwinforn64睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞