《我在女校教書的日子》

1001 回覆
222 Like 4 Dislike
好睇
仲有 呵呵
「記住,唔好溫今晚個篇文章。」

「文章?咩文章。」嘉柔問。

「今晚你就知。」

這件事就是我最後悔,亦是我最無悔的事情。

為了讓梁Sir那班的精英同學馬失前蹄,我在晚上十點入侵了Miss Yu的校聯網E-mail,然後蓄意將英文閱讀試卷的文章洩漏,當然,那是假的。

「喂,你見唔見到啊,Miss Yu無端端send左聽朝英文考試份閱讀卷出黎喎。」

「係喎係喎,等我send比其他同學先。」

當我看見已經有同學接收到,我便隨即刪除紀錄,登出,亦無人知道是誰發出這個郵件,系統只會看見為敘利亞的I.P.

「咦,英文閱讀卷?」嘉柔看著電話裡的pdf.檔。

「記住,唔好溫今晚篇文章。」這把聲音再次浮現在嘉柔的腦海中。

「唔通…呢件事係麥Sir做既?」當然我不會忘記跟千雪談及此事,免得她墮進圈網。

到了翌日早上,同學們熱烈地討論昨晚轟動全校的事情,當然,總有些值得表揚的正義學生報告給學校。
「Miss Yu,你解釋下呢件事。」

「我咩都唔知啊…琴晚我好早就訓左,如果我知道發生左咁大件事,一定會同學校講。」Miss Yu正在跟校長解釋。

「唔緊要,根據你個電郵,你只係傳左比十個學生。」

「我遲啲會問下佢哋發生咩事,Miss Yu,我亦希望你可以坦白,誠實咁交代整件事。」Miss Yu驚慌失措的樣子,我還是第一次見。

「考試就照考,橫掂呢篇文章都唔係真正考個篇,無妨。」真的無妨嗎?我擰擰頭。

唉,這次卻殃及池魚…

「Miss Yu,校長同你講咩啊?」我在校長室門口問她。

「今次慘啦…我個E-mail俾人hack左,send左啲假既文章比學生,真係累死佢哋啦。」Miss Yu擔心的竟然是學生們,而非自己的工作。

「唔緊要,如果唔係你做,我相信IT部同事會查清楚。」

「希望啦。係呢,麥Sir,你知唔知你啲學生有無收到呢篇文章啊。」

「無!佢哋無。」我淡定且斬釘截鐵的說。

「咁就好了…」

畫面轉到考試場地...

「Time’s up.」考場裡聽到這句後,同學們都放下了筆,而且滿臉不解和怨恨。
麥sir pk了
「喂,又話琴晚個篇文係今日閱讀個篇既,你係咪呃人架。」

「李曉婷,篇文係你send㗎喎,你解釋下。」看到此場景,我笑而不語。

「係囉係囉。」李曉婷突然成為了眾矢之的。

「喂,全部人同我安靜,我有話考試結束,可以出聲啦咩。」禮堂台上的考官說。

李曉婷怒視其他同學,雙眼就好像訴說著只有她們是受害者,而她不是一樣。

「考試結束,而家可以離開。」考官宣布。

「李曉婷,你解釋下好喎,琴晚係你send俾我先架。」同學們群情洶湧地走到李曉婷的位置附近。

「咪係囉,你係咪想呃我地,自己就攞好高分啊。」

「你地都痴線既,我點會知道Miss Yu會呃我地啫,而家係佢陰我地,唔係我陰你地喎,搞清楚啦好無。」

「你仲想抵賴。」說畢,便有其他學生繼續追擊她。

「咪係…有無搞錯!」

「搞錯啊,李曉婷,我地識左咁耐!」

果然,一男一女吵架很安靜,兩個女生吵架很吵鬧,幾個女生吵架,根本就聽不到她們說什麼。

我看完戲後,也覺得是時候過去調解。

「喂喂喂,好啦,呢到唔係街市,你地都唔係黑社會,唔好係到講數,女仔人家,唔該溫柔啲。」

「你地好野,我認清你地班人既真面目啦。」李曉婷說後便從我身邊離開,其他同學也逐漸散去。
今晚完 明天待續
比個驚喜大家 愚人節快樂 其實今晚有文
好好睇
是咁的,如果有dse考生睇緊,希望你地可以加油,知道你地辛苦了
佢哋真係俾林奠玩撚死
輕輕一推
DSE同學加油!

唔好衰俾個政府睇 香港人唔會咁易俾佢玩死
push
臨訓前一推
一路睇,一路諗翻起好多中學時候嘅野尤其係講夢想果一節
今晚冇喇?
今晚好少千雪
好睇 支持
麥sir唔止文學勁,電腦都勁
十項全能咁濟
主角光環
收到風性能力都好勁
作為一個女校grad 嘅人
呢篇文真係好有feel
聽聞每個讀女校嘅女仔
都有ff過同後生男老師一齊
3p 4p 5p 無難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞