《我在女校教書的日子》

1001 回覆
222 Like 4 Dislike
推po
好睇
飯後一推
文呢
夜啲先
輕輕一推
一口氣睇晒 留返個名先
做完嘢先打文 今晚夜啲
好,等你啊樓主
lm
希望十點半前有文睇
飯後一推
樓豬加油
日日都等緊你
推 今晚未必有文 樓主申請休假一天 明天待續
樓豬要抖氣 天日再黎過><
好啦 其實我哋都無得唔放你
Btw 我希望樓主休息完有好文出
電視劇星期六日都唔播 要抖氣 樓豬都一樣
樓主休息吓啦 加油
當學生們早上拿著書本,便知道考試近了。

「距離考試只剩下一日。」看著黑板上的字句,回想起自己當年考試的畫面,溫習到通宵達旦,為的只是一張大學入場卷,而這張大學入場卷,為的,也只是職場的入場卷,庸庸碌碌,不禁問自己,是否就這麼一生?

「今日係你地考試前最後一堂,我都唔會再比卷大家操,反而我想大家寫低一啲野。」

「大家可以寫低自己既夢想。」我穿梭在課室裡,將白紙發放給她們。

「夢想?咁老土啊。」李敏晴破口而出;果然是物以類聚,說話的態度跟嘉柔不相上下。

「知唔知人無夢想,同咩係一樣呀。」我問她們。

「鹹魚啊嘛,你好old school啊。」敏晴接著說,旁邊的嘉柔也在笑我。

「大家覺得夢想係啲咩?」在寫前,我先問她們。

「夢想,係遙不可及既嘢。」千雪認真地回答。

「我就覺得夢想係不切實際。」嘉柔也加上。

「睇黎,大家既夢想都好似好遙遠,好宏大,比十分鐘大家,寫下自己最微小既夢想,同最大既夢想。」
「我既夢想,係做一個老師。」我還記得,小學的時候便立了這個夢想。

「咁你就要由最細既夢想開始先啦喎。」老師跟我說。

「咁即係咩啊?」我問。

「做老師要成績好,讀既課文要好多。」

「我有啊,我每個禮拜都有睇書。」沒錯,我看的就是在奶奶家中的書。

「好好啊,咁你要繼續努力,完成每個微小既願望,最後就可以達成你最大既願望架啦。」

「知道老師。」

看著眼前這班天真無邪的孩子,我可不忍心讓她們進到未來的社會;如果可以,我寧願她們繼續留在溫室,不會被殘酷吞噬。

「如果寫完既,就摺埋佢。」

「寫完!」嘉柔是第一個寫完,真好奇她們會寫些什麼。

「雖然大家距離中學畢業仲有一段時間,但係我想講比大家聽,無論你既夢想有幾遙不可及,有幾不切實際,有幾虛無縹緲都好…請你努力達成呢個夢想,比你既青春同生命為佢燃燒。」我有點激動地說。

「或者,到最後你都唔能夠達成,但係回頭睇下自己走過既路,你會發現,你成長左唔少。」
「知唔知,人死之前最可怕既係啲咩。」我繼續說。

眾人都擰頭。

「最可怕既係,發現自己最想做既嘢未做,但係想做,已經趕唔切。」

「有人想同佢最愛既人道歉,有人想同最愛既人示愛,有人想同屋企人食一餐飯…好可惜,佢哋已經再無機會。」

「所以,希望大家唔好覺得自己仲年少輕狂,就可以任意揮霍青春。我好記得有個老師咁樣講過,佢話既然你地誕生為人,唔係其他動物,就請你做返一個人,而唔好模仿其他動物,例如豬。」說到此,班房裡傳出了一陣的笑聲。

我把話說完,然後到她們桌前收集那將充滿夢想的紙。

「如果,係五年內,有人做到佢寫個樣最大既夢想,我就送份禮物比佢。」同學們突然興奮起來,吵雜聲佈滿了整個課室。

「大家比心機,我相信你地做到。」說畢,我便坐下讓她們自己休息或者繼續溫習,畢竟這已是考試前最後一天上課。

「呢個盒我會收係學校,擺係我教員室個位。」我將她們寫過的夢想放在盒子裡。
仲有 等等 痾緊文
「嘉柔,不經不覺我已經寫了二十七張memo紙比妳,明天便要考試了,還記得每天放學補課的日子嗎,請不要浪費你的付出,成功不是屬於跑得快的人,是屬於不斷在跑的人。跑慢了也不怕,看看旁邊,我會一直為你打氣。」

「今日就唔送周杰倫既歌比你啦,寫首麥Sir近排鍾意既歌比你啦。」

高峰的風景多美好
也共遍 踏塵跟土
在這秒鐘 仍一起看夕陽
約定 未知那遠路裡
同看著時代飛舞

幾張臉掠過 未留座
只得你 始終也明白最初
是誰能讓我可
在寬廣的未來
無懼的 去唱著歌
無憾的 可做我

未來見

考試的週期特別難過,對於考生而言,每一天也是煉獄,簡直就是身心的折磨。

「今日考數學點啊。」我問嘉柔。

「放心啦,數學喎,最少都80分。」相信嘉柔可以自誇的科目亦只有數學。

「聽日考英文有無信心?」

「ok啦…你都幫我補左唔少。」

「梗係,唔好浪費我一片心機啊。」

「幫我溫得個一兩次英文就一片心機,呵。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞