《我在女校教書的日子》

1001 回覆
222 Like 4 Dislike
等到好辛苦
辛苦晒 聽朝一起身大家有文睇
Live咗
多謝你 小弟會繼續努力
LM 求下樓主
可唔可以小甜
正評過一百先
到了晚上,我打開電腦觀看一些Youtuber到東京的遊記;想不到現在Youtuber成為了一種職業,靠拍影片維生,娛樂自己也娛樂觀眾,只可惜這份工作需要靠樣子,看來,在學校自言自語還是比較適合。

「林嘉柔,你諗成點啊。」雖然今天沒有文學課,但千雪特意來到教員室找我。

「Um…我知道自己就算好比心機,都未必全科考到70分,但係,未試過又點知呢。」果然是天性樂觀的嘉柔,只是短短十幾個小時的時間便能夠想通此事。

「我想麥Sir你以後放學都搵我補課,麻煩晒!」嘉柔竟然向我鞠躬,然後便如箭般飛快跑走。

「哈,搵完林千雪,就搵林嘉柔,你真係犀利。」梁Sir突然走到我旁邊說。

我眉頭一皺,果然,上次為千雪租房一事梁Sir歷歷在目。

「你誤會啦,我搵佢放學之後補課,無其他意思。」我不願地向梁Sir擠出微笑說。

「係就最好啦。呢到有啲中五學生既名單,幫你諗好左搵咩人去遊學團架啦,所以,你唔洗幫林嘉柔補課,即使補完,佢都唔會去到。」梁Sir竟然洞悉到一切,將他自己班的愛徒全部納入名單內,更知道我為嘉柔補課的目的是讓她成績達標然後能夠報名。
「Er…今次遊學團係由我同Miss Yu負責,所以揀學生方面都係我地揀,希望梁Sir你明白。」

「我固然明白,只不過,如果你,同一個我校學生走入同一間酒店唔小心比人發現,你話會點呢。」梁Sir竟然拿出電話中的相片,裡面是我和千雪步入酒店的畫面。

「梁Sir,我唔係好明你既意思。」

「如果我將呢張相airdrop出去,你會唔會容易啲明白?」梁Sir的手指準備按下Airdrop的按鈕。

「得得得,我會考慮,你放心,我會安排得妥妥當當。」

「Of course!同當地最top既名校生交流,係我班精英班同學志在必得。」跟當地名校交流?我怎麼不知道這項行程。

「做咩呆晒咁既樣,係喎,乜校長無同你講,去交流個間中學係我爸爸係日本建立既高中咩?所以我想比佢哋互相認識下,為未來既交流生鋪路。」說到尾,還是為一己私利。

「校長好似無提及到呢項行程,我洗唔洗去問下佢?」

「唔洗麻煩到佢老人家啦,我話有就有啦,自己睇下。」梁Sir不知道從哪裡得來的行程表,真的把高中交流插入行程當中。

「記住,我要順利比我班學生去到東京遊學團,唔係既話,後果自負。」他再次舉起電話,裝作要將相片出去。

我沒有回答他,只是強顏一笑置之。
掛在牆上的鐘已經顯示來到四點半,課室內只剩下我一個,默默地坐在教書桌上等候她的到來。

「咚咚。」我望向門口,正在喘氣的嘉柔沒有違背諾言,留下補課。

「好乖喎,坐低啦。」

「得我一個?」她好像很驚訝,以為補課不只她一個。

「係呀,教你一個,已經夠晒。」我認真地看著嘉柔說。

「哼,咩意思,係咪嫌我蠢。」

「講明先,我對其他科既知識一知半解,唔幫得你好多,最幫到你既都係中國文學呢科。」

「知架啦,你大文豪,數學個啲你唔識就算啦。」

「咁我地今日教咩啊?」嘉柔她反而滿心期待地地問我。

「今日就教你英文卷一先,比份題目你做下。」

「You have 30 minutes to finish all the questions, you may start now.」

「估唔到,麥Sir啲英文都幾好聽喎。」嘉柔笑著說;聽到這話後,不知何解會沾沾自喜。

「Focus.」

「我又唔係相機,點解要focus。」我一臉無奈地看著嘉柔,也懶得理她。

看著嘉柔認真地樣子,誰說認真的男子才吸引,應該說認真的人都這麼吸引;看著自己親手培養的莘莘學子如此努力地耕耘,實在感動。

我走到嘉柔旁坐下,靜靜的把剛買的蘋果綠茶遞給她,以免打擾到她,她抬頭一望,溫柔的甜笑,真使人醉倒;但願我在夢中能夠回味此笑,沈溺在當中,永遠不醒。

「Time’s up.」聽到此話後,嘉柔也隨即放下原子筆,乖乖地交上試卷。
「唔洗俾我啦,我同你一齊對。」我把她前面的桌子拿開,然後把椅子轉到嘉柔的方向,面向著她。

「做閱讀理解,無論係中文好,英文好,記住睇題目先,睇完題目就大概知道篇文講咩架啦…跟住呢...」

「嗯…都做得唔錯,但係有啲小mistakes要留意返,呢到啊,你望下。」我指著文章裡的句子,嘉柔也認真的望著文章;此時的我們,相信是從來未有的接近。

「呢啲都係陷阱黎,去到考試,題目同文章都會更加難,所以你要用200%既專注力留意所有既字眼,然後圈低佢。」

「墨子,你可唔可以,之後都咁溫柔對我。」我抬頭望向嘉柔,心裏有點不知所措,整個人更是沒有反應。

「如果,你平時上堂都係咁就好啦。」嘉柔續說。

「咁…對住你地…係…係要惡啲架啦。」對著學生,我竟口齒不清,犯了當老師的最大罪。

「哈,你食螺絲啊。」嘉柔依然展露出她迷人的微笑;我不願意其他人看到,得到她的笑容,我奢望,她的笑容專屬我一個。

「你笑麥Sir我?唔比你飲。」我搶走桌子上她最喜歡的蘋果綠茶,嘉柔隨即進行反擊。

「喂呀,你個衰人,比返我啊,蘋果綠茶係我架。」嘉柔嬌媚的說著。
「好啦好啦,唔同你玩啦。」我隨即把飲品給回嘉柔。

「嘻嘻。」嘉柔像個孩子般,痛快的把所有的煩惱都喝進肚子裡。

「咁我地繼續啦喎。」

「嗯嗯。」

時間一分,一秒的過去,猶如最動聽的旋律在跳動,但總是過得無影無蹤。

「好啦,今日就係咁多先,聽日再繼續。」

「多謝晒你,墨子。」想不到,這個頑皮的小女孩,也有定性的一天。

「返學,其實唔係為左成績,而係為左你第時成為一個點樣既人;學習既機會隨時都有,但係做好人既機會,並唔係隨時都有。我希望,你地每一個,將來都能夠本著良心做人。」

「放心啦,我林嘉柔,永遠都唔會忘記你呢位良師益友!」她墊起腳,拍拍我的膊頭。

「返屋企啦,夜啦。」我跟嘉柔說。

嘉柔跟我道別後,便歡歡喜喜地離開課室;這日,她是春天盛開的花,而且,十分燦爛。
回到家中,我依然躊躇著遊學團選人的事宜,不知道如何是好。

據我所知,文學班有三位同學有意報名,包括嘉柔,千雪和敏敏;當中只有嘉柔一人暫時未及資格,而精英班名單則有十個人之多,我實在不能將所有名單分配給她們,所以我選擇了這樣做。

這也許是我最後悔,亦是我最無悔的事情…

「有急事,老地方。」正當我進入夢鄉的時候,手機突然震了一震。

「Jason?咁夜咩事呢,唔通係酒吧出左事?」看著電話的時間已經凌晨一點,看是今天是週末的情份,我便坐的士到酒吧。

到步後我立即跑進酒吧,環顧四週,只看見Jason被眾女生包圍,幸福得很。

「你咁夜叫我黎做咩?」我語氣帶點不滿,只因Jason利用了我的惻隱之心。

「Come on,知唔知今晚係難得一夜既蒙面酒會,好多嘢等住我地玩。」

「黎,飲返杯先。」Jason隨即把酒杯遞給我。

「唔洗啦,我真係有啲攰,走先。」

「麥Sir,唔好走啦~」一把柔聲細氣的聲音正呼喚我。

當我將視線轉移到聲音的方向時,原來是她。
4點有文
好好睇本身睇咗少少 已經遲咗入 但都係好快睇曬
樓主加油 手動正皮
Cindy
有文 辛苦晒樓豬
恰鳩P 牌仔 正評唔到
個故大約寫幾耐
總共寫一個半月-兩個月應該就結局
晨早一推,琴晚凌晨一篇,等陣5-6點有第二篇睇
樓豬好勤力
希望加甜
不過最緊要甜得合理
咁多文嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞