[另類] [滅共預言] 中共係咪爆左條龍脈11 之 阿貓阿狗錯總之閘豬頭唔會錯

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
其實支那係世界最大糧食生產国
但係佢個生產量係建基於大量人口從事農業
而佢依賴傳統農業效率極低
種幾多出嚟都唔夠自己食沒辦法自給自足
國土咁大,加上中國又係以農立國,根本認真發展農業,加埋現代科技,應該係夠自己食加出口有餘
買哂當地D野再送咪又做到救世主囉
如果國共內戰國民黨冇輸到或者得,但係以支共嘅水平…
本來我二月中開始返新工,點知一個武漢肺炎就搞到我停工到而家
真係蝗蟲咁款
但其實用返當時嘅角度去睇,國民黨失敗係必然,太過腐敗,加上共產黨包裝得太好
台灣都係美麗島事件之後先慢慢擺脫獨裁政權,就算無輸國共內戰我都唔認為會好幾多
但至少當時嘅國民黨係親美,如果國民黨冇輸美國可以援助中華民國戰後重建
歷史無如果
機場
咁都係,如果柒婆9個月前冇夾硬推送中條例…
禍兮福之所倚,福兮禍之所伏,我樂觀少少睇,今次震一震醒全世界未嘗唔係一件好事

deglobalization應該少不免,起碼戰略/醫療等緊急物資會分散投資,或者搬去友好/鄰近國家生產,甚至搬返本土,減少對某一個國家嘅依賴

以美國為例,如果真係搬返去本土生產,某程度上都係跟返侵侵叫人返去美國設廠嘅路線去行,失業潮過後可能會因此創造大量就業機會(而且失業潮後有工返,人工開支未必有想像中咁高)

又或者其他新興工業國家會加速取支那而代之嘅步伐,因為而家零零碎碎都睇到支那係幾咁無恥,例如坐地起價,或者賣次貨俾其他國家(例如唔合格嘅口罩,唔達標嘅試劑etc),中過一兩次伏其他國家自然會醒水,咁新興工業國家嘅機會就嚟

都仲未計而家歐美無訂單俾支那生產,又要養住一大班人,大學畢業嘅時間又到,又有一大批生力軍(失業大軍)投入市場,呢班畢業生講緊每年都幾百萬

唔太悲觀嘅不過而家就真係好撚痛苦
人民唔敢用番自己國家生產嘅嘢要走去其他國家搶已經係一個天大嘅笑話
美國愈多確診 侵嘅內部壓力就愈大
佢就唯有用更多輿論去轉化做外部壓力(戰爭)
好多種咗出嚟都冇人敢食
有少少經濟能力嘅都出國爆買人地國家嘅嘢
有錢嘅去歐美,中產嘅去日韓,無錢嘅嚟香港,你個國家本身內銷嘅就俾出唔到國嘅窮撚買
而家佢話想將消費力轉內銷,我打死都唔信班有錢人會買
我覺得本身病毒起源都唔係一個咁重要嘅議題,但係支那係咁屈其他國家,咁人地就唯有認真研究佢起源,費事再有位俾人老屈
支那靜靜地唔出聲,美國就只有認真抗疫,但係係咁出嚟大放厥詞,美國當然會食住個勢話你係CCP virus,轉移群眾憤怒,其實咪即係玩返支那套民族主義
食慣鮑蔘翅肚突然間要佢哋轉食屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞