召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(60)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
你要望遠d, 一見死車打定燈收慢少少唔可以太近
過唔過線睇你原本條線有幾闊同死車係咩類型
以我考忠義街為例, 師傅教我如果死車係私家車
佢又唔係泊得特別哀, 可以唔過線打燈擰頭就過
如果貨櫃車垃圾車就要小心d, 要挨過隔離線過
否則會比考官剔太接近物件
你自己揀:踩界定撞死車
你要清楚個因果關係,你騎線既目的就係為咗同死車保持距離,如果唔好騎線重要過同死車保持距離,咁咪根本點都唔會騎線?
去駕院搞成兩個禮拜,個學牌仲未有,自己去長沙灣仲好
搭單問一問
騎線係咪如果車轆出咗少少條線就已經fail
定係只要唔係成個轆出咗條線都冇嘢
嚟緊要考油塘 成日驚會扭出咗少少
多謝師兄
宜家岀去上多兩堂就考
岩岩永孝炒左 出試場之後第一個燈位停出左界 得呢一個嚴重tick

如果駛到燈位左右見到佢已經綠轉左黃 你會衝埋佢定停低
視乎車速同距離,如果判斷會停出界就過埋佢
我建議你唔報
報左就一世啦
遲d遇到狗隻問拎車牌你冇帶眼鏡或者戴con揸會有d麻煩
yes.. 唔同大細死車都唔同,
首要唔睇你過左幾多線, 而係睇你同自己線死車夠唔夠一個車門距離,
考官坐左邊,見你太近, 細膽D唔信你即踩肥你,
有一個車門距離再多先開始睇你係咪逆線行駛,
再之後先睇你處理對頭車距離, 所以地下條線係超車時真係無乜標準,

你做錯任何一步都有機會大tick
上年學車時寫低

停車
-白線前(線唔過側鏡底)
-見到前車尾轆

直線
-不要飄左飄右影響其他車

轉彎
-彎前減速
-入彎角度
-軚柔唔要chok
-打燈》望鏡〉擰頭》扭軚
-外線,留意內線車輛,差唔多到先扭駄
-留意隔離線大車偷/食你位
-讓線前扭半圈

燈前
-綠燈:保持車速,無需刻意追燈/拖慢
-黃燈:唔夠一個車位,定速照去(時速25-35km計)

距離感
-望遠
-望鏡
-留意左邊死車距離
-及早判斷生/死物,決定 去/慢/停/轉

斜路停車起步
-打左燈》望鏡〉擰頭〉轉(一個坑渠距離)》停車拉手制p波
-入D>右燈》望鏡〉擰頭》比油放手制

S位泊車
左燈》過雪糕筒停>手制》p波
左燈》R波〉望左後窗見雪糕筒即扭盡左軚
留意右鏡安全》見黃格內L字回2圈右
慢入》藍紅磁石入線即扭盡右軚
藍磁石貼黃線停車(左右平衡)》拉手制p波

S位泊車後還原
右燈》右鏡〉盲點
左A柱對正雪糕筒回2圈左
左鏡過雪高筒左1圈
左鏡見線拉直回1圈右
停車拉手制》p波

三手軚
右燈》右鏡盲點
車慢扭盡右軚
右窗黃星掂博即扭盡左至紅星掂博
拉手制,R波
左燈》左右交通安全
藍磁石掂博即扭盡右至紅磁掂博
右燈》四周安全〉駛出

Cut 線/過死車
拉直車身
慢車
留意迎面交通
打右燈》望右鏡(觀察期)〉盲點
貼/越線越過死車
每過一架望左盲點
最後一架》左燈〉左鏡(觀察期)》左盲點〉靠左線

兩線匯合一線
靠左行駛
望鏡留意右後方車動態
右燈》望鏡(觀察期)〉望盲點
駛進一線中間
有冇考星期六油塘嘅巴打,講下有咩要注意
多唔多死車之類
利申,考星期六1400
咁如果係過一排死車所以要一直騎線呢
如果隔離條線冇車
係咪過咗半個車身喺隔離線都冇問題
lm
有冇二月尾考路試O既人收到信
2、3線高超道比夜晚少好多
1線工廠區好多大車
睇架車/大致上ge 車la, 如果你好多架旅遊巴中間有架私家車又唔駛特登屈番入d ge, 但你由旅遊車死車段變左私家車死車段咪縮入番少少
唔該晒師兄
試場出去直到迴旋處塞到痴線
果兩個路口位一定要好小心
我平時練都係平日
突然星期六考,有d 淆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞