召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(60)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
多謝師兄

經驗係關事 但轉左幾十次都搞唔掂 諗唔通我就覺得係Concept事

我份人比較蠢
係要將件事每個step搞得清清楚楚先明 我自己又廢事亂試比人屌
1,2,3 我覺得唔知錯係邊我覺得試多十幾次都係衰 還望師兄指點
原來中鏡停車都要望 多謝師兄 咁我記下先 因為我側鏡望埋
反而想知開車停車左望右時
各位師兄係真係有望 定快擰扮下野 會唔會睇埋左右盲點
我都同你一樣 同一個日期同地方交
咩消息都冇
早兩日check仲未過數
其他地方又咁鬼快,得沙田最慢
3。即係跟返扭入黎既原理一樣?但如果係咁個車頭一定隊到隔離線 因為一開始扭盡左太泊入去個右邊車頭都會隊到隔離線 點解我扭出黎隊到隔離線比師父話 泊車 同三手直2至完成直返架車之前 我都吊住極力子

5。愈大反應意思係愈快?哩個我都覺 我成日一波袋口位轉灣都比師父叫我比少少油
1. 其實一樣架 慢慢扭轉幾多要靠感覺 望遠啲 感覺架車夠轉就唔好再轉 至於同隔離車距離 係司機位好難判斷 要靠經驗 有啲師父會痴啲貼紙係檔風玻璃做標記 我就寧願慢啲同望左右鏡 驚high到左邊就挨右少少 唔好過線就安全
3. 上面有位師兄講咗 跟佢咁做就得
5. 係 輕輕放油門 去到你想要既車速hold住隻腳就得
6. 過障礙物唔望後鏡都得既 不過你又真係唔好成程車望都唔望
開車果下我會擰埋頭望晒左右兩邊
轉線或者過障礙物一定要擰埋頭
停車望中鏡就算
擰頭唔好鳩望 睇得出架
好老實嘅, 我冇乜實際經驗有時望鏡都唔知自己望緊乜9, 但起碼叫做望過兩邊車ge 情況囉(因為我有時會有迷惘自己望緊咩, 所以都唔會話好快扮野望), 我諗e d 要草多d 經驗先摸索到嘅

但開停係唔駛望盲嘅(應該係)
3月頭報學院之後石沉大海
2021年前有冇機會考筆試?
停車望中鏡左右鏡應該係拉手制空波前做?我見過有人係後做 ,但實際有咩用?車都入埋空波停哂位
開車望埋左右盲點?師兄係第一架車開後車咪排等
唔係 我指岩岩上車開車果下
平時燈位果啲鏡都冇睇🤣
其實係因為貨van assume左你後邊放滿哂貨 所以中鏡唔會睇到野 所以你師傅先無叫你望中鏡

所以考試黎講 唔望都唔會fail 但望左對你安全黎講有著數 開車前望下 可以睇清楚有冇後車駛緊過黎 停車前望下可以留意後車同你既距離 太貼既話你再停車會比後車屌屎忽

總結:貨van可以唔望後鏡 但如果要養成一個安全既駕駛習慣 就望多d啦 開車停車前 同埋 開車時間唔時望下 留意後車動向
應該係知道自己就黎要停車
你開始收慢就描一描個中鏡
叫做留意吓自己同後車距離 交吓戲咁
停車望左右鏡我覺得冇乜用 專注返前面仲安全
至於停定架車之後望?我覺得冇乜用
可能驚忽然有架電單車飈出黎掛
聽過有人停車無望左右鏡 比考官話佢十次車入面連望3次鏡都無 足夠3個Tick
唉食屎啦早知唔係沙田交
聽親都係其他地方快
20號交而家都未有
我之前沙田又ok wo
陰公呀 我27號先交咪食得屎
而家好似冇咩Ching 係沙田交所以唔係好知情況
你幾多月考試?
有時可能遲交又快啲 ,所以正苦做嘢九唔撚搭八
3月考架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞