召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(60)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
試下望鏡扭,咁你就好快會有feel了
Ching 幾時入箱 邊到入🙏🏻
大概兩個星期前入深水埗 但第一次入漏左野 23號收左掛號信叫我補交返 之後27號再入第二次箱 跟住今日就收到p牌 我都冇諗過會咁快寄到黎
咁快😩 我想問佢係直接寄過黎定寄張野叫你過去攞
寄黎
Thankyou Ching 🙏🏻 我25號入箱觀塘唔知幾時有得攞🤦🏻‍♂️
我之後6號入就14號收到, 但我果時應該算運作正常d果時做, 依家唔知會唔會慢

比我講中會有學院用新hiace 學車
竟然有公司咁on9
係咪只係公司商務車
呢部根本7人車
但上網睇轉灣比上一代靈活 3手比較有利

300 系車長5265mm
200 系車長 4695mm
半俓細左但車長左
我19號觀塘入箱 今日收到掛號
我20號沙田入箱 今日都未有
留意有裝師傅鏡,隨時可以用作學車用途
請問
我p牌 收到罰單超速71(68)/50
係咪會加p半年?
擔心有其他問題
棍van想問幾樣樣 渣左幾次夜晚忠義街發現仲有好多野未掌握得好

1。轉微左灣偏車身左 特別忠孝街 過左袋口位 上山轉去佛光街個位 架車成日偏左 當巴士係左邊線好危險
上網研究過問題 話係望得唔夠遠同將視野點 集中自己行條線中間就得 問題黎喇 小弟渣親都夜晚練 同有落雨 上山偏右個段 雖然有兩條行車線 但白色條線根本極難睇到 連中間位都難

2。一寧頭望鏡 留意接近物體 車身就偏右 特別個人坐係右位 成日驚對頭車撞過黎 同過白線 留意多右鏡同對面線 架車 架車就自然偏右 雖然我深明望邊撞邊道理 但考車哩啲位就要做足 唔係就太接近物體 or 過線 咁請問可以點掌握好?

泊s位

3。泊就無問題 問題係轉返出黎 泊完之後都扭盡左右太架喇 咁入返一波吊住極力子都係扭盡右太 咁應該去到咩位先扭盡?左太轉返出黎 ?係扭盡左太之後回返直太定就咁由右太回返直太呢? 雖然最後都成功 但成日都比師父話我差啲沖去隔離線

4。 Brake制咪有半串虛位 ,其實好想知個半串虛位 brake唔Brake到架車?

5.師父成日話隻腳輕鬆放係油門唔比力應該係會係減速 但我次次真係好輕鬆放都有比到油 係佢鳩up 定點

6。師父話考試唔洗睇中鏡 但上網睇話唔睇中鏡會Fail 係棍Van唔同定點?
希望各位師兄師姐可以解答小弟咁蠢問題 學到第8節未掌握到仲要比師父話 好唔甘心
過15加硬P
有牌都要扣3分
揸得多行70真係好普通
希望係加半年喇
擔心有其他問題 搞到要重考
唔知幾耐先知結果
1. 轉完入條新路 望吓左右鏡 睇吓有冇挨埋一邊 睇唔清楚咪行慢啲 忌忽然間大動作
2. 擰頭盡量唔好郁到膊頭 就冇咁易郁到隻手
3. 打右燈 扭右扭到盡 個頭出咗回太拉直 到尾轆出咗扭左 (個個師父教法唔同 有錯請插)
4. 依個真係都市傳說 有啲人話有 有啲人話冇 我都唔知 我自己覺得行40踩半寸同行14踩半寸架車反應都唔同 輕輕腳慢慢踩深踩到有反應就得 忌大腳brake
5. 要減速就將油門隻腳放輕 甚至唔好踩住佢 除咗加速之外 隻右腳都應該放係個brake位
6. 中鏡係睇自己同後車距離 假設你左前有死車你要係佢右邊過佢 你望中鏡睇吓後車近唔近 近就早啲打燈 (其實係唔係都打架啦)再望右鏡 再擰頭望盲點 再望返前面轉太
老老豆豆你邊有咁多時間望咁多野 得閒描吓個中鏡睇吓有冇人係你後面 時不時望左右鏡就得

利申 我都等緊考 有錯請插
寧頭好難唔郁到手
1。我知 。但我既情況係轉微曲灣 唔係燈位轉去新線路

3。個頭出左係指咩頭 左邊車頭?
師父又話睇架車A字位過白線 我又唔係太get到 佢個望位同我個望位又唔同

5。哩個我知 但都係基本理論 即係師兄你輕輕放住就無加速?

6。咁唔望得唔得?睇後車右鏡都見到
1. 留意番條路個彎唔靚,係中間一個位係冇禁彎,變左如果你個個位扭定左唔微調一定偏左,可以睇多少少右鏡確保同綫唔會差太遠

2. 如果公開大學出面,啲車唔泊得出嘅話係可以唔踩綫,距離感就只有靠練

3. 出個時右軚扭盡,直到車頭過雪糕桶(淨係打橫計),回直,一路出到你平間行車右邊淨嘅距離,扭直架車。建議吊少少極力子,主要用break黎控住架車。你夠慢,連軚都可以慢慢扭,多左都有得救

4. 我覺得唔同車唔同,不過簡單啲,佢減唔夠就踩深啲,理得個半吋有冇反應

5. 咩波先?越低波個油門越大反應。同加減速係相對嘅

6. 中鏡師傅都冇特別提。得閒咪睇下囉
放鬆下個人 好多時係太緊張先唔覺郁左軚盤
1.2.3 學多8節 用經驗可以幫補
4.5 想快就油 想慢就brake 用油門控制速度你考完都未控制到
洗鬼同師傅鍚部車
6 起步前點都要扮下野
幾時、邊到中槍
停車中左右, 開車左右
停車會比開車更需要睇後, 因為你停姐, 後面果架唔停咪仆街
但最好就得閒就望下la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞