入黎放低你隻龜 2

1001 回覆
52 Like 5 Dislike
個殼凹咗
去稀鰭或魚佬望下
石金食開咩糧
新setting,有冇巴打可以比下意見,平時會擺係露台所以冇加燈,遲下冬天應該會入翻屋再加燈,應該加邊隻好
Thx 應該去楓樹街睇睇先
我講的巴西唔係三厘米二三十元一隻, 系六七厘米大一d. 細嘅易病d
記得要預約,好似唔接受walk in,早日康復
要開支燈
做番過冷暖區
因為我見你得27度其實係偏凍(如果日頭)
其實熱小小無問題
陸龜怕凍
佢擺露台冇燈都唔怕既,同埋有山洞,27度ok啦,紅腿冇乜所謂,好似25度都問題不大,夠濕就得,冬天就要加uvb同日夜暖燈
因為呢兩日落雨先27度,接近中午都上翻29,30
你呢隻係黃腿?
我記得黃腿好似濕度好重要,可能要注意下呢方面
紅腿都係
應該係上面張相係室內黎,琴晚換嘅時候影,第二張係今朝,嗰陣都28,29度,濕度就80幾90
紅腿黎,而家加濕返喇,但又驚太濕,好難控制
最好係keep到70%以上濕度
勤啲噴水/加濕山洞/加濕器都得
我自己就放水苔入山窿,等佢瞓嗰陣會夠濕

有冇方法可以度到山窿濕度,會同環境濕度好唔同?
因為溫度佢山窿同出面都差2度左右,唔知濕度會唔差好多
巴打都係紅腿?你平時會餵咩比佢同埋有冇比鈣粉佢?
張圖右邊黑色嗰舊就係濕度計
我自己覺得山窿入面濕度重要過出面
但當然都會時不時噴水
但我個濕度溫度計係計部機嗰個範圍,條探針淨係計溫度
基本上70-90都得嫁喇,你噴到接近90,除非開冷氣,如果唔係冇咁易跌濕度,樹皮都幾保濕下
你擺露台真係要小心天氣,落雨就碌柒,變水龜,但擺入室內就記得uvb燈
斑龜走咗之後
由於阿仔好鍾意餵龜
加我已經買咗一堆器材返嚟
所以決定再養隻新龜
希望今次揀隻本身無病嘅
唔會養一陣即刻就病死

今次揀咗成龜得15cm 左右嘅麝香龜
買咗隻龜苗,底甲嘅大概2cm
細到好得人驚,但好cute cute

上網睇咗好多網站嘅comment
都係話黑蛋係bottom walking
游水麻麻哋,攪到我只敢俾淺水過背再高啲俾佢
但又有人一嘢俾成10cm 高水啲黑蛋苗
攪到我都唔知仲加唔加水位俾佢好
Full booking 約左聽日西營盤 擔心死人
同佢講aog介紹好似會有平,前提你要係呢間
啱啱大雨都擺翻佢入屋,濕度上到99,而家冇擺冷氣房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞