入黎放低你隻龜 2

1001 回覆
52 Like 5 Dislike
會生長到幾大 到時要搵位養
忍者龜
你今次大獲了
3年就可以50cm
WTF
我有無睇錯
係咪有兩隻
幾cute
好可愛
黃頭側頸龜可以好大隻
可以參考下呢個網
https://www.herpera.com/yellowspot.htm
絲打 楓葉龜難唔難養?
我想遲啲養
容易通常夜晚先食野,細隻就餵米奇,大隻餵山坑魚,隔日餵下咁
竟然食呢d
估唔到呢
巴打住村屋定外國
外國
好幸福
有冇人隻龜同我果隻一樣好鍾意鬥氣
唔俾佢去某啲地方就時時刻刻都要去,俾佢去去到企兩三秒就走人
想問下你隻紅腿幾耐痾次屎尿?
我隻櫻桃5cm左右,返黎第一日浸水唔痾屎,係咪正常?但就肯食糧同飲水
一日一次,有陣時便秘就二日先屙,肯食應該冇問題既
應該都係浸水既時候痾?如果水太淺會唔會唔痾?我今日係浸到岩岩掂到殼邊位,同埋我用暖水浸,浸15分鐘變室溫水會唔會有問題,浸完有抹乾的
我嗰隻都係櫻桃5cm左右,我嗰隻唔一定浸水痾,養咗就快一個月,試過幾次周圍痾,又試過一路食一路痾,想養成佢浸水先痾,但睇嚟佢唔太願意
你隻浸水浸幾多度?都係食m糧?每次俾幾多?
浸水:缸內開燈浸,通常我手感覺得少少熱就啱,手感覺有啲唔暖我就換,我自己就會換3次水

糧我用s糧,m糧啲師兄話太肥食得多唔好,我自己係分兩餐,朝早會浸半粒畀佢,通常收工返去已經食晒瞓緊教,收工返到去就同佢浸水,浸完就再餵,呢次會畀埋嗰半粒(有時會半粒再分開多半粒即4份1左右)再加蔬菜/水果,睇下嗰日屋企有咩菜食,不過要小心揀啲要水份低纖維高嘅,我隻櫻桃好中意食南瓜同蕃茄,不過蕃茄唔好太多,一個角仔好啦,除咗菜仲有瓜同菇類都,我有試過畀東菇同金菇佢都有食以上餵法只限紅腿類其他類千奇唔好咁餵,驚佢食到痾

呢張圖係菜心+南瓜+半粒s糧 菜記得淨葉好啦,莖太高水份所以我就唔畀佢食
我參考下先,睇下轉唔轉埋糧
Btw買完一隻,心思思想買多隻陪佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞