入黎放低你隻龜 2

1001 回覆
52 Like 5 Dislike
特別叫人去魚街睇問買,根本唔知魚街啲人請人有手有腳就得 知識量0,只係想拿拿聲甩哂啲貨呃氹鳩你買 根本唔撚應該支持條魚街呢個惡性循環既動物寵物買賣既黑心生意
買多隻盾仔
長長久久
係啵
冇錯冇錯,我就係聽你講去左嗰樹買
有無將呢段嘢copy去寵物台其他post
講到有呢個post就會多咗人養咁
有post畀大家分享交通
好過收收埋埋唔識養
養到病養到死呀
去過荃灣另一間專養龜嘅水族舖
貴好多

養咗8年幾
好大個缸 依啲天氣有冇開暖管?
36吋缸,因為4隻都成8吋長!
都仲有開暖管呀!呢排幾隻輪住生蛋!

呢隻剛剛生完,好鬼死攰咁樣,應該仲有得生!
成4隻,重要隻隻呢個size
水位唔算深
無成日撞到打交咩
水大概8吋深左右,大家和平相處!
做你隻烏龜好慘
願聞其詳!
我都覺得好似逼咗啲
我兩隻龜女20cm左右
住50*70cm,水深20cm
我都驚逼親佢兩個
樓主嗰個36吋(91cm)住4隻
但係又好似mean左d既, 咁香港真係地方細, 養大左都好難搞...人都係咁迫
咁係咪要放箱地下養, 我都唔敢想像佢地大到咁係放去邊
好慘, 魚街d龜真係好多病, 我買左4隻龜, 點知琴日草龜死左, 死前己經用左好多藥搞, 其實買返黎都覺得佢呼吸怪, 都算啦個隻唔提, 今日認真搵燈照住檢查下其他龜手腳頭, 都有少少好輕微既白點, 而家查左碘, 乾養一晚日頭落水咁, 我個缸改良左而家大左好多啦, 裝埋濾水, 水質唔差, 除埋氯, 希望佢地唔嚴重落去啦, d白點太細粒, 好難查, 佢地又縮手縮腳, 唔敢用龜精靈, 好多人詬浸死龜
第一係加溫到30度
第二係確保佢食野 唔食就force feed
第三係泡藥 抗生素
同埋不能太深水 怕佢游得唔好
你都係養4隻
諗定地方擺佢哋啲缸
其實養之前都有責任check清楚養到最大有幾大
按能力去養適量龜苗

我屋企有窗台
我霸咗1/4左右嚟擺缸
其實如果腐皮嘅
要好長時間離水
儘量等佢哋身上嘅菌死晒
日頭有太陽乾養反而好啲
夜晚浸返兩三個鐘左右就夠
同埋要舖毛巾喺底畀佢哋行路活動
重要小心佢哋凍親

R.I.P.
你點處理佢
雖然陰天, 但都好想曬太陽呀佢地

新屋圖

我屋企隻巴西都係執番黎、同母親係商場行街執到、
雖然衣家唔係堅企住都好掛住佢地。
d相6-7年前架喇、仲有一隻係草龜、唔係好搵到相

呀龜(巴西龜)唔知點解好神奇係商場出現、個商場都冇龜池…
初初執番黎個幾日唔食龜糧好大牌、淨食蝦仁、
之後加多兩個同伴同佢爭食佢又肯食龜糧、
最後變到只要見到個龜糧蓋就識狗衝黎
平時地下乾樣佢都唔會四圍痾屎、放水食野就識痾。
乾養係因為佢唔肯住屋(箱)入面、呀妹買左個3格箱、
打算一隻龜一間屋咁、等佢地有自己空間、
另外個兩隻係入面都冇乜野、係呀龜唔肯住、成日自己爬出黎、
佢爬出黎又跌落地、驚佢成日跌、跌到內傷、所以就放佢係地下、
由佢自己周圍走、不過冇乜野佢自己就匿係櫃底、間唔時巡下場、
早晚食野就識走出黎、眼金金咁望住妳、等妳放水餵佢。
用手餵個陣佢都好叻唔會咬到手指。
不過佢好揀食、同埋好女王、但係好有性。

隻花龜(買個時個牌寫乜中華花龜)仲搞笑、佢應該有潔癖。
如果佢痾左屎係佢間屋個地下度佢就會係舊石上面唔郁…
但如果係痾左係石上面…佢就死都唔上舊石…
同埋佢行路係個底殼完全唔掂地、不過佢唔太喜歡水、
水深d佢會好驚…只有食野先落水、佢都肯食小小生果。

草龜就隨性d、有d蠢蠢地、最唔揀食(但唔代表食菜)。
絲打你隻龜係咪好大用邊種曬台?我果隻都十年,有成20cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞