入黎放低你隻龜 2

1001 回覆
52 Like 5 Dislike
成日霸住入面
有隻貓冬天除咗食野都唔出黎
早三個星期係金魚街買左隻珍珠
返到黎餵糧比佢有聞過嘗試開口食 咬唔中之後自此冇食過野
有換過糧比佢 但都係唔食
呢排佢開始唔願郁 成日匿係條橋下面既窿入面
呢排發現佢龜殼尾有啲裂同埋佢個腹係向內凹
請問上面啲問題可以點解決
隻龜情況點樣?

我隻斑龜都係3~4星期前係旺角帶返埋
話唔定係兄弟嚟

如果咁耐都無食嘢
好大機會都係有病
可以先試下俾啲好味嘅嘢
睇下仲有無胃口先
我嗰次餵凍鮮雞胸食到jap jap 聲
但見得解凍變屋溫先

另外佢仲有無其他病徵?
特別係用口抖氣,游水斜埋一邊?
你放佢嘅地方有無冷氣?
有無俾佢晒太陽或者照燈?

我嗰隻最後係腐甲 + 肺炎
而家睇緊獸醫
唔知最後駛唔駛人道毀滅
我見醫到最後,打咗4針抗生素
游水都仲係斜埋一邊
除左唔願郁之外
佢都冇乜問題 冇用口抖氣同埋側游
尋晚見到佢甩左塊皮佢就開口食
但係餵糧就死都唔開口
從來唔比佢係冷氣地方 有照太陽同曬燈
今日買左啲急凍豐年蝦比佢
睇下佢會唔會開口食
有機會係唔鍾意隻糧
試下買多幾款俾佢食
如水龜, 可試三文魚加雞肉, 菜吃菠菜
已經買左3隻糧
我隻巴西祗吃蝦乾, 後來獸醫說魚蝦菜, 試了龜糧, 不吃, 祗吃三文跟雞
大家咁話
我屋企而家有5隻糧

一開始買龜我老豆帶返嚟嘅不知名糧
我後來見隻龜腐皮所以買嘅靚糧Mazuri
之後見佢病咗唔食嘢,後來胃口好啲但咬兩口Mazuri就唔食,驚啲糧太大粒所以買嘅龜之寶
雖然隻龜食龜之寶紅色,但診所話龜之寶食壞龜,所以再買Zoomed hatchling,但佢都係咬兩嘢就算
今日再買Nutrafin max,隻龜好似鍾意啲,但食咗一陣又收檔,最後我又係餵返龜之寶
咁識食
早排黑雨 係屋企坑渠附近執到隻龜
可以交俾邊到?
佢都幾大隻 似平時公園水塘入面d龜
有冇圖? 既然有緣救左佢, 你如果自己有能力養到可以試養呀
我隻巴西龜女養咗3年,已經15cm,係咪仲會繼續大,生長期要幾多年先會停止,已經換了幾個缸了
近來金魚街D巴西貴咗好多, 蚊型三十, 大小小過百, 二三百都夠胆叫, 知唔知乜事?
補番2張圖

http://www.hkherp.org/document/caresheet/Trachemys_scripta.pdf

紅耳龜雌性能生長至 20 至 30cm(一般為 22cm),雄性大約 15 至 20cm(一般為 17cm) 。

繼續換缸 go go go
2年前因為唔係太識養,睇醫生話營養不良,比一般龜細,但而家好似發育期咁,大得好快,半年長咗4cm
你而家其實養佢係邊?
我隻病斑龜如果捱到呢關,成龜一樣係去到~20 cm 咁大
都唔知邊度嚟咁大個地方放又大又深嘅膠箱
呢隻,而家一日食三餐

半年前換新缸有好多空間

真係好大隻

我隻龜而家嘅環境
應該好快要再換
龜殼白色嗰的係乜

BTW,UVB燈咁近,對隻龜既眼會唔會好傷
抗生素藥膏
用嚟醫腐甲

我用13w 5.0
UVB 計返應該都有12cm 左右
因為呢隻係深罩
我反而驚太遠唔夠力水

想問呢隻點養...
大得快唔快?
有咩要注意
人地送既生日禮物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞