入黎放低你隻龜 2

1001 回覆
52 Like 5 Dislike
幫樓上推
養紅腿嘅巴絲可以望下,教點保濕同埋唔好過濕

https://kknews.cc/zh-hk/agriculture/yp6y8nb.amp
痾丫 今朝浸水都痾
我隻平時一開uvb 就會番躲避處 一熄燈就出黎散步
大家啲會唔會咁?
會,我用uvb10,上網睇話紅腿5.0已經夠
我自己斷鳩估應該係光線太刺眼佢唔想出嚟行
我隻會星期一有d事冇開到uvb,聽屋企人講佢有出過黎,早兩日有開,就完全冇出黎
我上網都睇到咁講,買果陣都有問其實5.0係咪都夠,aog就話要10.0
屌,我隻到今日都未痾,頭兩日朝早浸暖水15分鐘冇痾,琴日收工返去浸夠半個鐘都冇料到,唔知係咪太細隻驚
有冇食菜 多纖維好痾啲
一熄就皇帝出巡咁周圍行
前日食過少少蘋果囉,琴晚就食左半塊桑葉,諗住今晚俾下蕉佢食
諗住得閒貼錫紙圍住粒燈炟大半個圈遮一遮佢睇下會唔會好啲,10.0我自己望埋去都覺得刺眼
我本身用夾既,因為覺得太光,買左個大罩擺網頂
你睇下使唔使轉糧?我主用s糧最耐都係兩日痾一次
見人話唔好用死一隻糧,營養會唔太夠,諗住買多盒水果糧佢試下
下面link有講解啲糧

https://kknews.cc/zh-hk/news/moxvb9p.amp
之前上網睇講到m糧好駕勢咁,睇下呢兩日痾唔痾先,唔痾就轉
可以既話就曬太陽,的UVB燈太刺眼,好傷隻龜眼
近排有隻眼成日合埋 點一點水至開 唔知關唔關燈事
我覺得關事,年半前試過開燈,攪到2隻眼成日合埋,之後唔開燈,先開番一隻眼,到而家一隻眼冇晒事,另一隻間中都合埋,但已經比之前好好多

而家如果一星期都曬唔到太陽,先會開番燈,但會放高的,同唔會開太耐
Thx 我都試下
師兄想問下,龜仔如果曬散嘅太陽光吸唔吸收到?
即係唔一定要係曬到正一正,啲陰陰地嘅位咁
因為佢太細唔想帶落街住同屋企唔多陽光入屋,我諗住帶佢去樓梯口曬下啲散光咁,唔知得唔得?
會吸到,但要留意唔可以太曬同太耐,同人一樣暴曬就會中暑
好,唔該哂
如果浸住水曬會唔會好d?朝早十點十一點呢d時間
呢個時段perfect ,隻龜一見太陽自然就會爬上陸地慢慢曬,如果地方去可,一部分曬到太陽,一部分留番遮陰,就唔怕隻龜中暑

養得唔靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞