[Netflix] Money Heist 紙房子第四季 trailer 討論

944 回覆
59 Like 4 Dislike
因為係professor
其實套嘢就係好睇在杜狗tokyo搞事
頭3季都好憎tokyo
第4季突然進步左好多
睇到第三季好憎TOKYO同RIO
次次一睇呢2個低能白痴依偎
我都實飛 頂唔撚順
其實點解要送Lisbon入去
其實條煩膠咸濕佬
有乜可能唔係特別對待

保安佬又係
明知佢打仔,最後都路綁實佢
仆你個街 幸福賓周
s1果陣個大使女正到射精
我諗編劇原本想Rio 同大使女 取代大肚婆同Denver條線
但應該有咩調動搞成而家咁
東京真係垃圾黎
其實大家如果留意到嘅可以發覺到Money Heist成個故事setting都幾似fast and furious個setting

兩個故事都係嘗試組織一隊人,犯法同埋steal from the rich

隊中各個人技能都有啲似
類似近年好流行嘅anti hero既電影
用一啲犯法或者不明智嘅方法來完成傳統英雄嘅工作
就例如用打劫來傳達訊息咁
個人覺得由第3 Part開始回憶實在太多,知道佢嘅原意係嘗試解釋返件事嘅因由但係真係太多,個節奏控制得冇第一二part咁好(雖然其實第1 part 13集都係太多),有時候真係忍唔住要skip佢幾分鐘因為真係太消磨觀眾嘅耐性,我有好幾個有睇嘅朋友都會skip,但係好佩服佢個script write團隊嘅idea,扭橋扭得好好
Cinematography
Art Dir套衫同埋面具好撚型
Cast
睇完呢四part唯一可以挑剔就係佢個節奏有時候真係有啲奇怪,同埋個光頭佬太屈嗰幾集好似不死人咁
睇得出佢已經進步緊架喇
所以佢死我見到嗰陣都冇乜感覺
因為我知道佢應該會不斷喺回憶出現
唔使驚以後見佢唔到
屌回憶真係太多希望唔好爛尾
我反而覺得nairobi s5應該唔會再出場
佢嘅故事已經好完整咁交代晒
應該冇
特輯Nairobi 話自己唔同其他人唔係簽長約
講得幾好,不過我覺得s34 個節奏好過s12
s12 用咗好多時間去交代人物背景同性格
s34 係相對少
多謝ching
不過s1,2個背景介紹真係必要
如果唔係就會變成Suicide Squard咁
我覺得 其實東京先只會係係真實存在的情況 佢先係最重要嘅一點
呢個世界冇咁多嘢係真係可以同你plan嘅嘢一模一樣咁㗎
而且編劇為咗更加著重係呢一點
佢地用左搶劫 挾持人質 個策劃者唔係現場等 多方面嘅不穩定性作為背景
突顯出究竟點解東京會突然間咁做 突然唔跟計劃嘅咁
而且 係第四季 東京有講過佢兩日冇食嘢 淨瞓四個鐘 最後Nairobi 死左
無非都係增加左不穩定性 東京會崩潰嘅可能性
亦都因為大家睇得太多 happy ending
大部分嘅劇亦都唔會係整條片都貫穿住不穩定性
以復仇者1為例
大家嘅反派只會針對住loki
可以咁講 個不穩定性就係佢
佢嘅不穩定就係洗左鷹眼腦 殺左個agent
之後嘅不穩定性就再冇一個好大嘅影響力
大家都好順暢咁 殺哂啲外星生物
最後捉左loki 返asgard 就算
而呢套劇嘅第一二季為例 未到最後
你都可能估唔到Berlin係會死 而且係為大家而死
個不穩定性其實係整套劇都有
所以大家先會覺得好似東京好唔掂
點解佢成日搞亂計劃咁

利申 個人睇法 不喜勿插
S4最嬲係見到rio同monica攬埋一齊
S5佢地仲有感情線嘅話真係反枱
其實part4嘅發展都feel到劇情開始有啲爛尾feel
大家寧願佢籌備好啲慢慢再拍part5定還是快啲有得睇完咗去

籌備周詳啲但係要等一兩年
快快手完咗佢唔好再拖
第四季真係麻麻地
對palermo真係無感覺 唔想睇佢
條友又唔勁又唔夠berlin有魅力
希望s5收個靚尾啦
無錯 呢個post見到好多人討論邊個豬隊友邊個廢 其實忽略左套劇嘅意義/象徵,作者係想帶出人係會犯錯嘅動物 就算有一個十全十美嘅計畫都好 有時好多意外你都係估唔到 同人生一樣

但係Nairobi 瓜左我真係dklm
個狗女 成個L咁
唔知PROFESSOR 點走呢
佢地邊有搞埋呀明明係Denver 同tokyo 自己ff
係 講到底呢班人其實只係烏合之眾
even 連professir 自己都好多錯
成日掛住扑野
做多季好完,拜托

賊喺入面內哄再團結返呢個方式,開始睇到我有少少煩厭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞