[想見你 不見不散]想見你映後討論4

1001 回覆
38 Like 2 Dislike
韻如個時已經對呢個世界冇晒希望,自己重視嘅人唔理自己,家人同學都討論自己,生存動力都冇,淨係想消失係呢個世界,仲點會理其他野
依家先發現到
無錯....
我意思係佢一開始拎到身體主導權 由佢去扮黃雨萱而其他人未發現既時候 當時佢已經知所有人既下場 但佢扮雨萱係因為佢覺得雨萱既夢已經結束 屬於自己既夢剛剛先開始
我嘅理解係,一直想搵出兇手嘅係雨萱,對佢黎講只要佢唔係小年夜死,將來嘅事就唔會發生。佢自己都話屬於佢嘅夢啱啱先開始,當刻佢希望嘅係享受同李子維嘅時刻
麵條!不要以為你燙了頭髮我就不認識你!

#不好笑
深夜突然間有個位諗唔明..第8集舅舅咪同老子維傾電話嘅 咁點解佢要同啱啱穿越咗過嚟2010嘅子維in詮勝講 佢原本個身體變咗做植物人?
同埋子維總共係咪穿越咗3次?(機場個幕)
李子維重要大事表(希望大家明dd啦)

1998 相識陳韻如。相識兒時的黃雨萱
1999 見證韻如被好朋友莫俊傑被殺
2003 發生車禍
2010 靈魂in當時18歲的王詮勝 並遇上黃雨萱
2011 成功追求雨萱
2017 已和雨萱相戀七年,機場遇到老子維,清楚知道自己將會發生空難,接受自己死亡

2003 返回當時22歲的李子維,因車禍受了重傷
2008 接莫俊傑出獄,同年親目莫俊傑自殺但無法阻止
2010 指示文磊叔返台南32唱片,務求撞上王詮勝。暗中提示他要去台北追黃雨萱。一直跟文磊叔電話聯絡,跟進進度。
2010 將1998年三人的合照,上載至無名小站
2017 來機場見當時25歲的王詮勝,希望他搭下一班機去阻止空難,可惜不成功。

2019 在黃雨萱27歲的生日,拿她喜愛的芋頭蛋榚(2010年第一次送的蛋榚同款),送去她的客戶,目的要雨萱繼續想起他。
2019 要求文磊叔向雨萱,輕輕交待有關無名小站相片的事
2019 告別王詮勝儀式當天,將walkman及last dance錄音帶快遞給雨萱。同日跟蹤她由宜蘭回台北的公車,確保她聽錄音帶返回1998年。

2019 在公車上忍不住打開王詮勝的電話。看了黃雨萱發送92條的訊息。及後收到雨萱來電,但他知道雨萱不是找李子維,所以不接。
2019 被雨萱跟蹤至32咖啡店。當晚將陳韻如日記交給文磊叔,轉交給雨萱。
2019 雨萱再回32咖啡店找文磊叔,知道王詮勝就是李子維,子維出來與雨萱相認。
2019 兩晚後被謝芝齊殺死,終年38歲
呢套野超好睇 💪🏼 柯佳嬿 👍🏼

唔明既朋友可以睇埋呢個timeline
轉自想見你wiki

佳嬿女神真係不得了
我都係二刷先發現
陳韻如係自殺 但點解莫俊傑會坐監? 好亂....
因為韻如自殺之後
俊傑一直係韻如身旁(想阻韻如自殺)
佢比popo拉左嗰陣
認自己殺左韻如...
因為韻如曾經覺得 他殺 會比 自殺
更多人討論.....
因為全世界(家人,子維,同學)都冷落韻如....
韻如想用死黎讓人重視佢....
俊傑真係真係真係好傻..
愛一個人愛到可以付出所有野...
加上俊傑一直都好內疚 係佢阻止唔到韻如自殺
終於明白 好sad
多謝Ching咁用心整理仲有小小kick住
首穿個個子維係機場遇到嗰個老子維 去咗邊..
另外 二穿嘅子維in詮勝 會見到一穿嗰個老子維 咁二穿子維in詮勝上咗機後再次空難 呢次就無再loop 返去2003?
首先 子維in詮勝嗰個 2003子維靈魂
佢係詮勝車禍之後
返返去2003既子維到(老子維)
之後2003子維就開始努力做復健
直到2008年想救莫俊傑
(其實係因為子維穿越左去詮勝到,子維先知2008俊傑會自殺死,之後空難既子維(靈魂)再返去2003既肉體到,所以點解子維係塊黑板既timeline到會寫2008再阻止俊傑自殺)

所以其實子維車禍之後係分裂左兩個靈魂出黎
直至空難先將兩個靈魂融合返一個
Sorry 係子維車禍
我都好亂 又打錯

首先 子維in詮勝嗰個 2003子維靈魂
佢係詮勝空難之後
返返去2003既子維到(老子維)

每個人都在跟我說,不要難過。

因為,有一天,寂寞會習慣,傷口會癒合,思念會消散,時間會帶走一切,把快樂帶回來。

然後,我收到了他們跟我說的,生日快樂。
然後,我聽到了他們跟我說,聖誕快樂。
然後,我看到了他們跟我說的,新年快樂。
然後,我學會跟自己說,情人節快樂。

直到,我等到了另一個,生日快樂。
我才發現,原來時間帶走的,就只有歲月,而我,卻始終,停留在原地。

而你,卻始終,也沒有離開過。
Thanks Ching 套劇真係好燒腦
舅舅同老子維傾電話 同機場個到我kick咗好耐
你明就好 我都打到1999
想見你真係 二刷完個後續力都係咁勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞