[想見你 不見不散]想見你映後討論4

1001 回覆
38 Like 2 Dislike
都係二刷先發現到 劇組好有心真係
宜蘭邊到?

仲有好多其實 大家可以去睇下宜個
https://www.beauty321.com/post/30552

不過話說李子維買白糖粿明明話要一份 但老闆娘又比兩條佢
定係一份=兩條
宜蘭冬山鄉。
果到有大草原,又多養魚水塘,好靚

呢個我都覺得好奇怪
幫定小雨萱買
台灣真係一個好地方

之前係花蓮影

一月去台中既時候
要fd就我 返酒店睇想見你
開完,兩日睇晒。
穿越,校園,愛情,中晒我想睇。
我又想問下
李子維見到陳韻如俾莫俊傑用玻璃殺死係咪只係夢?
可能中間通頂睇,發現原來同我理解有少少出入。

我理解“王詮勝”係死咗係無返過去,有兩個肉體同時存在
呢個可以講係夢 因為本身韻如跳樓自殺之後
莫俊傑認左殺韻如
所以子維會有呢個畫面幻想出黎

最想講果班警察 由其係楊警長...
查都唔洗查 就可以close file..
蔡雯柔死又係咁
詮勝本身個靈魂應該係死左
可能大家只係因為知道有事,心入面有一兩個人選可以傾下講下。韻如果種唔係由人群中走出嚟靜下休息下,係被迫一個人面對果種靜
大家好,有樣野諗唔明

子維鍾意既係穿越既雨萱
雨萱鍾意既係詮勝 (最後先知其實係子維)

咁究竟係邊個鍾意邊個先呢?邊一方穿越先?

雨萱因為詮勝死先會之後觸發穿越
但冇穿越,子維又點會愛上雨萱,穿越落詮勝到呢

我係諗唔明呢點有冇人可以解答下我
準備睇第二次再研究下
小雨萱鍾意大哥哥先 好似係
個故事本身就係個loop,唔會搵到個起源
雨萱性格開朗大方,唔多唔少係因為子維同小雨萱講佢鍾意點樣嘅女仔,令佢長成過程變成呢種女仔,令之後子維愛上雨萱in韻如,所以子維先會同小雨萱講個堆嘢,呢度係一個loop。

子維in詮勝會咁細心,又係因為雨萱in韻如同過子維講,令詮勝變成呢種人,令雨萱愛上詮勝,又係一個loop。

所以唔會搵到邊個鍾意邊個先、邊個穿越先,無限loop
我都以為個女警會再查落去
因為見佢d表情有d微妙
但後續又無講落去
等於個泡面笑話係邊個講比邊個先
一樣係雞先定蛋先既問題 只係一個loop唔洗深究
大家好,有樣野諗唔明

子維鍾意既係穿越既雨萱
雨萱鍾意既係詮勝 (最後先知其實係子維)

咁究竟係邊個鍾意邊個先呢?邊一方穿越先?

雨萱因為詮勝死先會之後觸發穿越
但冇穿越,子維又點會愛上雨萱,穿越落詮勝到呢

我係諗唔明呢點有冇人可以解答下我
準備睇第二次再研究下

個故事本身就係個loop,唔會搵到個起源

雨萱性格開朗大方,唔多唔少係因為子維同小雨萱講佢鍾意點樣嘅女仔,令佢成長過程變成呢種女仔,令之後子維愛上雨萱in韻如,所以子維先會同小雨萱講個堆嘢,呢度係一個loop。

子維in詮勝會咁細心,又係因為雨萱in韻如同過子維講,令詮勝變成呢種人,令雨萱愛上詮勝,又係一個loop。

所以唔會搵到邊個鍾意邊個先、邊個穿越先,無限loop
我既理解係冇所謂既先後次序
因為呢個故事既結構係「閉環式時間軸」
冇起點冇終點 就好似莫比烏斯環咁不斷循環
雨萱詮勝相戀>詮勝墜機亡>子維安排雨萱穿越>雨萱得到隨身聽開始穿越>子維愛上穿越既雨萱>子維穿越到詮勝身上 無限loop
所以子維有一幕就係講 係不斷循環既時空當中佢每一次都會無可救藥咁愛上努力改變過去既雨萱
唔知有冇get錯 有錯歡迎更正
我自己覺得 從時間線黎睇 係子維先愛雨萱
(我唔計小雨萱嗰到,因為佢大個左都唔記得左大哥破哥咩樣)
雨萱穿越到陳韻如 咁短既時間
就足夠令子維深深愛上一個人
之後先令子維再以詮勝既角色去同雨萱一齊
亦都因為咁 雨萱先會穿越

如果要講邊個穿越先 應該係謝芝齊
個Loop開始左之後 就無分邊個先後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞