Xbox series x性能公佈了跟2080持平

404 回覆
33 Like 3 Dislike
感覺上,同埋有時 windows 用耐左又拖慢咁
同埋同效能 gaming PC 貴唔少
百貨應百客啦,我由 Xbox 第一代就開始買,而家 Xbox one 同 ps4 都有
7-8年前用緊hdd我應該同意你

而家ssd係機會講真唔覺慢左(m2更加唔洗講)

不過貴d係真,同埋有時開左pc就會去左睇其他野
讀書有時間個時好鐘意 PC 改 config file
好似啲 F1 game 會裝新既拉花,改個座位cam 位置咁
大左出黎做野之後真係有半個鐘打到算好啦
呢個真
玩親pc game就會變左撚其他野
Flight Sim 先癲
玩 add on 多過真係飛
我部pc用緊2080都唔係隻隻game行到4k 60
$499美金行到我真係掉撚咗部pc算喇
定係又好似ps4 pro咁玩假4K呀 爭好遠㗎喎
我希望佢做到1080 120FPS 就夠
呢班所謂dev都唔知有幾多係真
PS5係呢個月我起碼見到有10個唔同spec既版本,Sony日日換一次spec定點
真4k30/假4k60+1080120就夠
整部3搞鳩自己
其實落得console 或多或小會閹緊d特效

到時整個關晒特效嘅4k 60不是夢
PS2 年代的console 都仲可以算係plug and play

由ps3/360開始已經要升firmware , 要安裝入hdd ,好多時新game 一買返嚟已經要dl patch

Console 其實已經愈嚟愈似pc,界線又愈來愈模糊

PS4 Xbox one 都要中途出部半代升級嚟追性能

我感覺係console market 唔玩得幾多代

Btw就咁以t flop 嚟講就話console 追上/超越 2080 實在太武斷,gpu如果就咁計t flop就完就好了,實際都要睇架構同應用

仲有好多時console ram 同vram係共用,仲有cpu 咩spec又未知

以我打咗三十年機的經驗,邊一代console 出之前的新聞唔係震懾宇宙

PS2 晶片可以用嚟製造飛彈所以要禁售大陸

PS3 可以模擬地球

結果初代遊戲出到成pat屎就瀨開發商未摸熟主機性能

過得兩年又話追唔到pc 標準要降畫質降framerate

與其j spec,不如睇下有咩exclusive killer title 好過

PS5 Xbox series x公佈咗的遊戲陣容都唔吸引
問題係果個12TF/9.2TF唔係吹水佬黎,係Github料黎
果班所謂dev堆料就真係似吹水佬啦,12就12啦多0.1做乜撚,真係多0.1微軟自己晨早寫埋

不過講真一分錢一分貨,如果PS5機能真係有距離,亦代表價錢平一截,我覺得唔算大問題,除非Sony痴左線亂set價

唔知幾時有標榜5K@60fps嘅console 俾你試
當市場已經開始普及化4K 膠巴已經早一步踏入5K
我個人覺得fps重要過 幾多k

今時今日60fps係入門
如果穩唔到60你5k都係垃圾
I mean console

Pc不嬲多極限玩家
我呢類癲佬唔計啦

其實由PS3年代開始我係咩機種都買齊
(其實數上兩代我都只係無買n64同Xbox 初代)

Console 我就封塵架喇

係嚟緊玩FF7 會開返部PS4 pro 嚟玩

Console 從來都唔係j spec, 要j spec 我打返電腦啦

公佈咗的下代game 我比較有印象係demons souls 同hellblade 2

GT個d出到先算啦, 可能2025都未有
Console 好多想都唔target 60fps

60fps係玩家一廂情願的諗法

穩60 FPS 你要睇game , 一係食到sli 一係如Wolfenstein young blood 咁善用DLSS

穩60fps 係好玄妙的一件事,average 60fps 都唔等於穩60fps

Resolution 愈高,min fps就插得愈低

我個人打5k 的要求係average 要50-60fps

Min FPS 唔可以插低過40

接受唔到min FPS 低就唔好玩4K/5k/8k,玩1440p 就好
要更多60fps既game其實首先係一廠旗下既game自己帶頭
唔係的話多數三廠就冇呢個壓力照舊30fps
其實ps4 pro連1080p 60fps都搞唔撚掂
我部ps4 pro插舊mon 1080p 玩mhw
完全唔覺佢行到60fps
應該得4x 左右
所以console宣傳嘅嘢都係聽下就算
話4K點知就係假4K
話行到60fps 其實就根本行唔到
不過可能大把人淨係得console
未體驗過原生真4K同60fps
見佢好似清咗少少同快咗少少就以為佢講真
不如裝埋個windows 落去啦
Xbox 如果有steam 咁勁嘅workshop 同community 可以玩mod 一定可以同ps4一戰

究竟佢哋明唔明steam 贏乜
PS4 pro 60fps不嬲傳說黎

好多game至高個d位可能有60
但去到火野嘅位一定會drop
Xbox one x 都做倒真4k 60啦
講分析無人理

Sony 同 ms 都 因為賣主機蝕過大錢

果時仲要係主機遊戲篷勃既年代

而家佢地平手少蝕賣已經係偷笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞