【武漢肺炎】豬咀防疫購買建議 (4)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
都係一樣壓住豬咀個吸氣位
過濾有機蒸汽本身就係Respirators嘅其中一個主要用途
除左外科罩、KF94、樹熊鼻、各式豬咀,仲見有隻鴨咀口罩,係咩牌子黎?

題外話,戴半面豬咀巴絲,會唔會加氣密眼罩,甚至面罩?

申: 出街戴咗幾次 face shield (+半面豬咀),感覺真正已變成區內外星人,無人敢行近……
邊隻face shield?
想戴埋眼罩,但係真係好撚誇張
唔講以為我發緊夢
最後兩件美國6200 $150
https://t.me/king2034
Sellstrom
插曲,(N個星期前)大鄉里第一次用,因塊膠有一面嘅膜,係opaque,說明書又卵咁細粒字,差啲以為入咗次貨。

記住: 塊膠係有前後兩面嘅膜。揻哂兩面先至用
補充,face shield 都要用完後,同豬咀一橡清洗
我以為講緊goggles

sellstorm face shield 係燒焊用喎

連埋豬嘴用會唔會太cyberpunk

唔怪之得你話變外星人,戴全面罩都無你咁搶

你用緊邊隻model?

呢隻?
講咁詳細你有可能l.D.到我喎。蘇花只係見過另一個香港人戴過。

不過隻face shield 勁易裝拆,又唔係貴。豬咀粉餅使用者,落微雨時可以擋吓雨
唔係要track 你
不過face shield 真係幾誇, 唔重?
戴返safety goggles 算
豬嘴(7503+7093)→眼罩(Uvex S3805)→耳機→cap帽→風褸帽
係我每次出門嘅基本裝
2月頭開始已經full gear出門
巴打堅係重裝
耳機係3m 個類ear muff?

眼罩我都有對uvex, 不過面大唔啱戴
S3805 邊度有得買?
我都覺個碌幾跨
其實仲有safety goggles + safety glasses + full face mask + N95 可選擇。配搭組合考慮已撇除「被街坊/路人甲接受程度」 (基本上戴得豬嘴已經豁咗出去)

戴face shield 主要好處係,冇safety goggles 咁「cool」面 (半面豬咀已「cool」),safety glasses 舒服好多,但必定有罅。goggles /glasses 標稱anti fog 但實際上fogging 係程度問題。Face shield 有個意外好處: 為粉餅/口罩/N95擋微雨。full face mask 有齊舒服/安全好處,但貴、重啲、濾仍外露、清洗煩啲……
補充: crown + polycarbonate shield , 272 gram,感覺唔重
Sellstrom S30120

冇Headgear版
剩帶豬嘴而家都無人理啦
好多人都見慣左
anti fog 自己去買游水用既防霧筆
用7093 就唔駛怕一般微雨

googles 罅無計, 豬嘴填到一部份
要全密封只能用泳鏡
可惜我入得太多粉餅(~一年用量),盒都係留番最後先至用 (使用跟expiry date)。防霧spray/ pen,好主意喎!!

配搭可能要睇唔同環境風險?
我D 6035 終於收左貨
訂左個幾月
而家仲有冇人有需要?
出街排隊食野/外賣都係上定6092X/600X啦,唔知班龜會唔會見多人排隊(特別黃店)就放TG驅散人群。

政府:食肆外有人排隊不違法 若人群聚集警方有權勸喻
https://news.now.com/home/local/player?newsId=386118

政府周六起管制食肆營運,有中小型食肆指生意只剩兩成,又指有顧客等外賣時被警員驅散。政府指排隊並不違法,但人群聚集時,警方亦有權勸喻。

林瑞華又指周日大埔一間燒臘店因為太多顧客在門外等候,被警員驅趕。
呢排上fb睇到好多人都用緊單邊 其實係咪真係慳到?
理論上唔係
單罐過濾既空氣比雙罐多一倍
壽命都自然減半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞