【武漢肺炎】豬咀防疫購買建議 (4)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
60926 入面既活性碳開封後一個月就會失效, 可能入面舊p100 棉仲未填滿
當然唔同環境可能會相反, 活性碳未失效前p100 已經填滿
最經濟既做法都係濾罐同濾棉分開

睇amazon review 加州山火當地人都係用7093
因為做野又要搬又要講野又眼鏡曚好煩又長時間,平時d 口罩已經搞到生哂暗瘡
無霧氣係真既

不過運動量唔適合戴豬嘴, 同埋你講野人地聽唔到
7093淨係隔到TG入面嘅CS,隔唔到Dichloromethane等嘅催化劑同擴散劑,亦隔唔到CN等有毒副產品
即係只係表面上冇咁刺激,但毒性冇減

平民用最好唔係6006/60926而係6003/60923
6比3多咗嘅係防Ammonia/Methylamine/Formaldehyde等等嘅化學溶劑,但同TG無關,令到用6嚟擋TG時效會低過3
不過後期轉用支那TG,毒性比美國TG更高,3M工業用濾罐得6099比較有效,其他只係有好過冇咁

至於點解多人用6092x,只係因為方便,反正後期差唔多每次都棄裝再買過,三件式同一體式價錢上同效能上都冇分別,但要揾齊件麻煩好多(傳聞話502已經停產)
你不如戴日本防花粉口罩, 海棉質地個隻用黎吸濕
外面再套個外科口罩

你個情況唔應該用豬嘴
thx, 但日本d 口罩個鐵線通常唔貼面...
海棉口罩直頭無鐵線
我比較想得邊到仲有呢類只防口水同花粉既可重用口罩賣。

3M Nexcare 都無晒貨…
惠康大把
吓…有咩?咩牌子同價錢?
pitta mask
四十幾蚊三個

唔係外科口罩, 防唔到飛沫
惠康都萬寧都有得賣
呢隻好似只可以用三次,我想搵 d 好似以前街邊掃垃圾既人用既白布口罩…

始終公司用豬咀講唔到野(打電話唔方便),就算安全我都想有個口罩隔下口水。
呢隻用黎防濕咋嘛
洗得多失效有乜所謂,本身都唔係有效防病毒

外面你都係要配個外科口罩先有用
呃…咁你又啱…一陣落去望下先,唔該巴打!
如果我6003 係咪加埋5N11都ok?
仲有個蓋

不過我本身有個 502 係咪好過特登買個 501
蓋我有呀 係咪咁樣一set都ok?因為怕屋企口罩存貨無
502裝唔到濾棉,佢本身設計係預你外接棉餅(2091/2097.....etc)或7093/6035。
格硬裝裝唔到,因為裝咗落去濾罐度個空位好少,只可以攝一張口罩,再攝多少少(例如:紙巾一張)就算你啪冚濾罐,戴上去只會唞唔到氣。
其實6003濾罐係而家來講功效不大,除非你去發夢。
其實你可以直接用2091/2097或者7093/6035。
如果用5n11,一係濾罐+501,一係用603。
不過前者買兩樣野貴啲,後者難買。
7093/6035 香港現貨嘅話係咪都仲有?
呢排嚴重咗大家會唔會戴豬咀眼罩出街? 保護自己之餘製造心理壓力俾其他路人
戴咀仲係會俾廢佬啤,好煩
你好細粒?

從來無廢佬啤過,師奶就有望
可能我老無咩人啤, 係狗堆迎面行過都無事, 係有時俾狗啤一兩眼
我見有d豬嘴蓋,可以自己剪口罩落去,唔知work唔work
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞