歡迎想砌模型o既巴絲入黎(12) 抗疫清山積

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
中南
我見嗰邊好似pvc多d,所以都係post過黎
有咩online shop有群仕舊化
用神剪加筆刀係咪唔使用砂紙磨的了?
係,你夠勁直接用筆刀神剪宦唔撚洗用
小心成忽膠都批走埋
睇黎錢唔慳得,磨撚到手殘

又玩組裝模型 又玩GK
多條戰線
我都係,有時砌得多高達真係會悶
我同時間有4隻完全唔同既野砌緊
我都係鐘意高達模型
一次開幾隻三國傳 油完先 慢慢砌

想問下我呢張水貼可以點搞 套嘢應該擺咗廿年都有 想幫我屋企人整靚佢

聽巴打講過可以print番張 咁我係咪要用電腦scan完再tune色先得

唔該
我都砌過幾多唔同類型嘅嘢
但一次過開幾隻咁玩就真係頂唔順好易爛尾
最早就真係砌高達

砌過飛機

砌過船

砌過車

結果而家還原基本步又係砌返機械人
囡囡其實有買過一隻, 但實在唔識搞, 對人體冇乜心得
唔識點塑造自己對條女嘅印象,雪藏下先
咦喂喱方面我有計喎用UV燈射佢老味兩日即刻變白
等等下
我搵返啲我之前睇過嘅參考先
同你差唔多,我係高達》飛機》船》高達
有啲咁嘅事!? 唔係uv先令啲嘢黃咩
先講講個黃化問題先
參考過外國論壇話用陽光曬一日至一個禮拜
視乎你塊嘢有幾黃同你嗰邊有幾耐日照咁啦
原link: https://uamf.org.uk/viewtopic.php?f=94&t=9252
但你都知香港喱啲石屎森林你屋企唔係西斜都幾難搵到陽光
咁有人就用gel甲嗰啲UV燈射佢老味

效果都幾明顯, 飛一飛邊啲透明位就冇事
但如果想勁到連透明邊位都白埋又得唔得呢
係有嘅, 可以睇下喱個日本網站教學, 用一支叫Kitchen hunter(?)嘅清潔劑原液唔開稀直接浸佢老味

咁呢就連透明邊位都只係剩返極少黃漬
而我自己都同你一樣好懷疑, 唔係應該會愈射愈黃架咩?
實驗心態驅使之下我去老鴨買咗支UV燈返嚟, 順便可以射埋我啲3D parts
壓著射咗兩晚, 真係白返, 因為我本身都唔係好信會Work所以冇影到相
原本十字架嘅白邊同你張嘢差唔多黃

變成而家咁白
我相信原理係UV將成層Oxidized咗嘅催化劑(即係黃色嗰層嘢)「蒸發」咗
但做完喱一步唔可以即刻落水, 因為我相信你喱啲舊水貼唔只黃, 仲會碎
要用水貼修補液
我搵埋之前我跟嗰個教學先
日本個教學link唔記得貼添
http://www.1mokei.jp/html/work_09.htm

https://blog.xuite.net/jnm.g028035/1/28583954-%E6%B0%B4%E8%B2%BC%E7%B4%99%E4%BF%AE%E8%A3%9C%E6%B6%B2
喱啲舊水貼黃化同脆化基本上係打孖咁嚟
支修補液其實就係一層好薄好薄嘅膠
本身就係用嚟做水貼最面嗰層嘅, 用嚟鎖著啲墨水喺水貼紙上面
而家用喺舊水貼嘅作用其實差唔多, 只不過係鎖實啲望落冇咩但實際上已經失去拉伸能力甚麼本身已經碎開咗嘅水貼
我喺富聯買就70蚊支, budget喱啲就交俾巴打你諗
祝你成功
好撚勁,好似變魔術咁
話時話水貼用左軟化劑之後未會凸起 / 入面有泡搞到成張野起晒紋,其實果陣洗唔洗去搞佢? 我上網搵過有D人就話用棉花棒壓返D空間出黎,有D 就話唔洗,求教
我以前砌飛機嘅經驗嚟講呢
就係好睇你個水貼圖案有幾粗/幼
如果個圖案太幼又飛咗邊搞到成張嘢都好細就唔建議即刻撳佢
因為好易碎然後痴上支棉花棒到
拎嚟實際case嚟睇啦, 紅色箭嘴個位就係我炒咗要補色嘅位喇

好似喱啲咁細條嘅就唔建議亂嚟
但如果好似圖入面隔離啲日之丸就撳佢啦,唔好太大力同扭支棉花棒

但正所謂預防治療
我就建議如果你如果要痴喱啲幼水貼又唔想搞到咁進退兩難呢
最好都係落咗mark setter先, 我就用開好普通嗰隻

用完會更加貼伏,自然落完softer都少啲凸起,撳佢都冇咁易爛
回歸返你一開始個case,如果係我就會等啲softer乾晒之後喺邊位浸少少setter入去先再撳實, 一般都冇死
撳嘅時候唔好亂掃或者扭支棉花棒就應該冇問題
無入來一排 多左好多人
最鐘意都係bb戰士其次係mg
沒骨架既hg就不到

唔該巴打,好撚Pro 好似睇人地d blog咁
二頭身係有種獨特嘅魅力
以前蒲舊登模型post就真係有個blog係放post入面啲巴打嘅成品同埋教學
我印象中好多都死咗圖但個網站就仲喺到
當然就冇喱啲咁specific同minor嘅問題喺入面啦
但我好明白嘅, 其實唔係砌咗超級多成品又超級老屎忽嘅人爛尾/砌衰咗嘅原因都唔係因為唔識用新嘢而係喱啲detail位唔夠經驗臨天光先瀨尿
再早期少少就有HKML啲真係好pro嘅實驗post
當年就係喺嗰邊學起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞