歡迎想砌模型o既巴絲入黎(12) 抗疫清山積

1001 回覆
2 Like 2 Dislike

加高左條腰同膊頭
唔捨得整爛佢
舊骨好懶咁油上去算
用Av thinner開?
我用開EX04又ok喎
係要開濃少少
我搞左15分鐘,再開1:2,噴完光到好似噴左光油咁
我通常1:2, 大槍噴濕佢,再用風筒即吹
出黎又ok喎
消光我淆呀 一陣起白粉點算 雖然佢話呢隻油唔會起
舊化最大既心理關口就係要整爛自己隻心血
係呀
新嚟新豬肉, 過嚟分享下失敗經驗警惕下大家
買咗隻可以重複用嘅複件模具材料諗著試下複舊零件

說明書話放入微波爐到叮15秒至5分鐘, 視乎想用幾多
大概加熱到54-71度, 叮完拎出嚟好似糊仔咁上下質地就倒落去
但睇嚟喱隻材料個熱容量都好高下, 加上我舊裙甲可能太薄
出到嚟個模入面嘅零件熱到變咗形

我有諗過係咪自己貪快太熱嗰時就倒落去搞到咁
但諗真啲應該唔係,因為我唔少手整瀉咗一大pat落自己隻手到
又唔覺得辣手, 頂多好似沖涼熱水再熱多少少
過十零秒就好似成塊玻璃膠咁搣返出嚟
不過模具嘅質素幾好, 啲detail都好足, cavity冇乜氣泡
有返咁上下厚度嘅零件應該冇問題
唔理點都好啦, 叫做買個教訓
一來應該要用啲類似嘅廢件嚟試咗先
二來更加唔應該咁沙膽拎古董嚟試新技術
希望各位唔好要阿寶出動
師兄我啱啱換咗泵 如果你唔嫌舊嘢嘅話我可以送俾你都得

係個筆托爛咗 金屬位小生銹 function正常
我有
買要留意係跟膠樽定玻璃樽,有分版本
我都係攞黎噴光油/消光同黑底灰,主要係方便,每次噴完揾綿花棒濕少少thinner抹吓個噴同樽個頭就搞掂
rg海盜而家做緊幾銀?
不過呢隻唔係我
我果隻味開
都唔知好彩定唔好彩
呢幾日喺ig 見到好多高手執到隻pg 原祖好靚,搞到我都有啲心郁想買隻玩下
今日就有pg2.0 既消息

但係我再訂左兩隻g40
點解要兩隻??
係唔係整real type 同 g3?
https://youtu.be/ftyb0i7_zmI
佢噴咗啲咩由半光變拋好光咁款
4:50開始
想請教下巴打們,邊到有片或者網可以教人點做重少少既戰損?
唔係只做洗色,乾掃,上粉
可能係真係個裝甲會爛果D,想睇下一般會用咩工具
我有睇過呢條片呀,就係我冇呢隻電鑽
用手鑽應該都做到?
簡單d 一把鋸就夠
想問下噴令黑色係要大風啲定細風啲?我啱啱大慨bar半壓力同中油量濕噴完乾咗都係啞咗

換完泵反而好似要重新學過咁
我有時都會望E個韓仔D片
覺得 整得好撚型

但係自己用開AV油就 但好冇癮
睇完都COPY唔到佢既出品
好似渣緊 多魯基斯三 咁
部MOBILE SUIT太勁 控制唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞