歡迎想砌模型o既巴絲入黎(12) 抗疫清山積

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
話好用就呃鳩你既啦
如果可以裝硝基油入支marker度噴
https://youtu.be/5cKR3tvNjY4
想塔單問下佢罐氣就快用哂,邊到可以買替換呢?
應該好用過噴罐
想個心好過d
我見過韓仔可以 效果都唔錯 但玩得硝基油實好臭又要抽油箱
買呢枝不如買匠心社果枝
巴打你用匠心社係噴咩油?水性定硝基
呢隻marker我覺得純粹岩我呢D懶閪用 一張紙放係到就噴得 唔洗抽油箱
用完收埋返 又唔洗洗筆
mr joe 玩野姐,咪玩啦 咁樣不如買支HD-130
咁不如買prospray basic
一樣係用罐裝空氣,但就可以自己開色

但係如果係咁,不如買set 龜泵套裝仲無咁燒錢
exact7ly
壓縮空氣成$70 一罐,買幾罐已經等如一個龜泵
gundam markder$20 一枝,一枝噴唔到一部mg,AV 油$20 一枝,一枝可以噴幾部mg
gundam marker 噴筆就算係老翻都好似成舊水,hd130 都係咁上下,加多少少仲可以買到sparmax max3
但佢呢個方法唔洗洗筆
如果洗筆係一個考慮點,咁我都無野好講了
巴打見你好似玩開噴AV油 想請教下有咩入門件要買 要唔要用抽油箱
同埋大唔大陣味 因為我家有寵物 同埋廢事比屋企人屌
本身諗住MARKER噴槍就算 放張紙插支marker就噴
AV油就除左要洗筆之外 我都知AV油正過MARKER好多既
google左prospray basic,好似都唔錯?但冇乜review片
marker硝基-> 臭天拿水味
AV 亞加力-> 甜香味
Mig Ammo 亞加力-> 水彩顏料味, 唔香
我同你情況有d 似,都係因為屋企有貓所以先會玩水性油
AV 油其實好方便,入門既話係用筆手油都得
如果嫌慢 / 一撻撻就可以去用噴筆
噴筆起手必須除左筆同泵之外,我就只係再買左flow improver 同thinner,原因係上幾頁都有講過,有d 色你唔開稀佢就會塞到冚冚聲

抽氣方面,我係完全無整任何抽氣既,噴既時候都係係個a4 箱入面噴就算
其實如果係噴d 唔使開稀既色,係無咩味既
係噴d 加左thinner 既顏色先會有d thinner 味
但係以一個氣管敏感既人黎講,浸味係未曾令過我唔舒服既
第一身用過,唔知係咪因為下杯既關係,所以係嚴重地唔夠力
而且d 氣用得好快
我果次用左兩個罐都唔能夠完成板噴一盒RG 多一
AV油會唔會話好易甩 爬過文D意見都好兩極
我依家都係到考慮緊MARKER噴槍定係AV油好
兩邊我都覺各有優缺點 好難揀
倒d av油落支marker度用
其實都還好,我上個post post 過隻rx78-2,噴完之後基本郁動都唔會太刮得甩d 油
不過你預左噴bamdie d 模型呢,d 重疊既接合位就會易甩既
因為bamdie d 模個接合度太好,你層油一厚少少就會令d 接合點容易刮到d 油
marker唔洗洗筆真係好正 見韓仔都係自己再調油倒落MARKER用
效果都唔錯
明白 要好好考慮下玩邊款好
問多樣野AV油噴完會唔會難田宮隻滲線 同埋用新款水性消光有無問題
好快塞咗個嘴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞